appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Naarmate kinderen meer bewegen functioneert hun brein beter'

ANP
dinsdag 17 april 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Slechts 14 procent van de kinderen speelt elke dag buiten. Vijf jaar geleden was dit nog 20 procent, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton. "Alleen sporten is niet genoeg."

Een kind moet minstens een uur per dag buiten spelen

Fitheid

Dat zegt Joyce Arnoldus, internist in een obesitascentrum in Heemskerk, vanmorgen in Spraakmakers. In het NPO Radio 1-programma wordt deze morgen gediscussieerd naar aanleiding van de stelling dat kinderen elke dag minstens een uur buiten moeten spelen. "Het is én én. Sporten is goed, maar buiten spelen voegt wel degelijk iets toe aan de fitheid van kinderen, náást sporten op school en daarbuiten."

Beter voor brein

Maar het gaat niet alleen om de beweging, zegt Pauline van der Loo van Jantje Beton. "Buiten zijn is bijvoorbeeld belangrijk voor de vitamine D en voor de ogen", zegt zij. "Dan is er nog het hele sociale aspect. Buiten ontmoet je andere kinderen en daar leer je ontzettend veel van. Winnen en verliezen, compromissen sluiten. En je wordt er creatiever van, door bijvoorbeeld op onderzoek uit te gaan." Dat bewegen goed is voor het brein bevestigt bewegingswetenschapper Jos van Laar. "Naarmate je meer beweegt functioneert het brein beter." Hij vindt het van groot belang dat de overheid dit gaat inzien.

Het allerlekkerst

Als vaste gast van Spraakmakers praat Gerdi Verbeet ook mee over de kwestie. De voormalig voorzitter van de Tweede Kamer vindt dat mensen moeten worden uitgedaagd zo veel mogelijk de benenwagen te nemen. "Zorg in gebouwen dat je recht op de trap afloopt en niet recht op de lift", geeft zij als voorbeeld. Als kind was ze zelf vaak buiten te vinden. En dan het liefst uit zicht van haar moeder. "Dat mijn moeder mij niet zag, vond ik misschien wel het allerlekkerst."

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1