Achtergrond
EO

5 dingen die Mark Zuckerberg kan leren van de paus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 dingen die Mark Zuckerberg kan leren van de paus

Paus Franciscus nodigt slachtoffers van een Chileense misbruikzaak uit op het Vaticaan om hen persoonlijk excuses aan te bieden. Afgelopen januari noemde hij de beschuldigingen tegen de Chileense bisschop Borras nog ‘laster’, maar daarna zag hij in dat hij fout zat. In Dit is de Dag vertelt theoloog Frank Bosman wat Mark Zuckerberg nog kan leren van de manier waarop de paus excuses maakt.

"Eigenlijk heeft de paus een flater geslagen als het gaat om de misbruikzaak in Chili", vertelt Bosman. De Chileense aartsbisschop Borras kwam onder vuur te liggen nadat hij één van zijn priesters de hand boven het hoofd hield, nadat die was beschuldigd van seksueel misbruik. Volgens de paus zou dit onterecht zijn en daarom nam hij het op voor de aartsbisschop.

Maar na een kort bezoek aan Chili leek het erop dat de paus van mening was veranderd. "Hij is daar met verschillende mensen in gesprek gegaan die dicht bij het vuur zaten. En dat zorgde blijkbaar voor nieuwe inzichten, want hij heeft direct zijn excuses aangeboden en actie ondernomen tegen de aartsbisschop."

Facebook

De paus nodigde verschillende priesters bij hem uit op het Vaticaan om persoonlijk zijn spijt te betuigen. Volgens Bosman zou Facebook-topman Mark Zuckerberg nog wat kunnen leren van de manier waarop de paus met deze gevoelige zaak is omgegaan. Daarom presenteert hij Zuckerberg met 5 tips:

1. Ga persoonlijk in gesprek met de slachtoffers. Nodig ze uit en ga met ze in gesprek over het probleem.

2. Zeg niet alleen sorry, maar laat ook echt zien dat je spijt hebt.

3. Toon moreel leiderschap. Grote bedrijven zoals Facebook hebben een bepaalde machtspositie waarin het belangrijk is dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en leiderschap tonen.

4. Zeg sorry omdat je het meent, niet omdat het verwacht wordt.

5. Wees eerlijk over je motieven en doelen. Zorg binnen je organisatie voor transparantie en geef mensen niet een verkeerde indruk van je motieven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondag met Lubach

De afgelopen week verwijderden duizenden mensen hun Facebook-account naar aanleiding van een oproep van Arjen Lubach. Facebook zou namelijk onbetrouwbaar zijn en vooral onze privacy schenden. De oproep zorgde ervoor dat mondjesmaat steeds meer mensen hun account verwijderen. Als Zuckerberg dit tegen wil houden is het misschien toch verstandig dat hij even naar de paus kijkt om te zien hoe hij het beste mensen aan zijn kant kan houden.

Wat Zuckerberg kan leren van de paus

Ster advertentie
Ster advertentie