Achtergrond
KRO-NCRV

‘Ongekend dat Zuckerberg verantwoordelijkheid over inhoud erkent’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ongekend dat Zuckerberg verantwoordelijkheid over inhoud erkent’

Facebook is verantwoordelijk voor de inhoud die geplaatst wordt op het platform. Dat is volgens Marianne Zwagerman de meest monumentale zin die Zuckerberg sprak in het verhoor door de Amerikaanse senaat. "Jarenlang heeft hij daarover gezwegen. De implicaties zijn enorm!" zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

Censuur

De belangrijke vraag of Facebook een mediabedrijf is of een techbedrijf kwam aan bod. Oftewel: wie is verantwoordelijk voor wat er op het platform staat? Zuckerberg erkende nu dus de verantwoordelijkheid, maar stelt dat Facebook niet de maker is van de content en dus geen mediabedrijf is (waar strengere regels voor gelden). Jan Kees Emmer vreest dat het erkennen van deze verantwoordelijkheid nadelige gevolgen zal hebben voor de vrijheid op het platform. "De invloed of censuur die Facebook toepast zal hierdoor toenemen."

Journalistiek is kapot gemaakt

Zwagerman refereert aan een uitspraak van Carole Cadwalladr van The Guardian, die stelt dat de ondervraging van Zuckerberg volledig te danken was aan de journalistiek. En dat diezelfde journalistiek door hem kapot is gemaakt. Facebook kaapt alle adverteerders weg, waardoor het verdienmodel ernstig onder druk staat, aldus Zwagerman.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie