Achtergrond
KRO-NCRV

Deze man ruimt mijnen op: 'Met hulp van robots laten we ze tot ontploffing komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze man ruimt mijnen op: 'Met hulp van robots laten we ze tot ontploffing komen'

Vandaag is het internationale mijnendag. Deze dag is in 2005 in het leven geroepen door de Verenigde Naties, zodat de lidstaten hun best blijven doen om mijnen op te ruimen in gebieden waar oorlog heeft gewoed. Want deze mijnen leveren nog altijd gevaar op voor burgers. Sterker nog: het aantal mensen dat is gedood of gewond is geraakt door mijnen en explosieven was de afgelopen twee decennia nog nooit zo hoog als nu.

In Spraakmakers vertelt Ben*, staf onderofficier bij de Explosieven Opruimingsdienst, over zijn baan als 'mijnenruimer'. "Ik beveiligde in Afghanistan de Nederlandse eenheden en ging mee op patrouilles. Daar maakte ik explosieven onschadelijk en ook bermbommen die gevonden werden."

Ben werkte in Bosniƫ, Afghanistan en Koeweit. "Over de procedures kan ik het niet hebben, maar ik kan wel vertellen dat we altijd zo veel mogelijk op afstand werken. Je kunt niet voorkomen dat je er met je eigen lijf geen moet. Je doet geen handelingen die ervoor zorgen dat een mijn of IED (bermbom, red.) tot ontploffing kan komen, dat doen we op afstand met robots of met een lijn."

Hoe weet je waar je moet zoeken?

In Afghanistan zijn verschillende Nederlandse militairen omgekomen door bermbommen, dat zijn mensen voor wie de Explosieven Opruimingsdienst de 'weg moet vrijmaken'. "Dat lukt dus niet altijd, op sommige plekken was het niet logisch dat er wat lag. En je kan ook niet de hele woestijn afzoeken", vertelt Ben. "Daar waar de mogelijkheid was dat er wat kon liggen, daar gingen we zoeken. Helaas kan niet alles gevonden worden."

Kaarten

Het opruimen van mijnen is een lastig karwei, omdat ze opgespoord moeten worden. "Mijnen zijn bedoeld om de tegenstander een gebied te ontzeggen, maar een bepaald regime wil soms wel terugkeren naar die plaats, daarom worden er vaak kaarten gemaakt van waar de mijnen liggen", vertelt Ben. "Maar door regen bijvoorbeeld verschuift er ook wel eens wat, dus die kaarten kloppen niet altijd, als je die al in handen krijgt."

Er zijn wel andere indicatoren die kunnen vertellen waar mijnen liggen, vertelt Ben. "Als de plaatselijke bevolking bijvoorbeeld niet in een bepaald veld komt, dan weet je dat daar wat kan liggen."

*Voor de veiligheid van Ben wordt zijn achternaam niet genoemd en is hij niet in beeld gebracht.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie