Achtergrond
KRO-NCRV

Petje af: Burgemeester Dordrecht gaat het gesprek aan op Twitter

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Petje af: Burgemeester Dordrecht gaat het gesprek aan op Twitter

"Een baken van rust en beheersing van controle, compleet het tegenovergestelde van wat je doorgaans op Twitter tegenkomt." Dat zegt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, over het optreden van de burgemeester Kolff van Dordrecht op Twitter, nadat twee homoseksuele mannen in zijn gemeente mishandeld zijn.

Mishandeling homo's in Dordrecht

De politie heeft vandaag een jongen van 14 opgepakt in verband met de mishandeling en bedreiging van twee mannen in Dordrecht. De twee hadden afgelopen week afzonderlijk van elkaar afspraakjes gemaakt via de homo-datingapp Grindr. Toen ze op de plaats van hun afspraak aankwamen, werden ze belaagd door een groep van ongeveer 15 mannen. De ene man werd in elkaar geslagen en hield er lichte verwondingen aan over, de andere wist te ontkomen. De politie denkt dat de jongen van 14 deel uitmaakt van de grotere groep en verwacht binnenkort meer aanhoudingen.

In het Mediaforum van Spraakmakers wordt vandaag gesproken over de mishandeling, en met name de reactie van burgemeester Wouter Kolff. "Het is voor de hand liggend dat zoiets een heksenjacht kan worden, er wordt al direct gespeculeerd over wie de dader is en dat die van Marokkaanse afkomst zou zijn. Maar de burgemeester liet zich niet uit de tent lokken en dat is een verademing", zegt Hoekman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Afwezig zijn is geen optie in 2018'

Paul van Gessel, algemeen directeur van NH en AT5, valt hem bij. "In deze tijd is het een probleem als een burgemeester afwezig is op het moment dat er écht iets aan de hand is. Een paar weken geleden was er een liquidatie in een buurtcentrum in Amsterdam, dat was wederom een 'vergismoord'. De kritiek daarna op Van Aartsen was dat het te lang duurde voordat hij z'n gezicht liet zien of een signaal gaf."

Volgens Van Gessel is dat het dilemma waar burgemeesters tegenwoordig mee te maken hebben. "Enerzijds moet je je melden, en een sussende toon opzetten als je het nog niet weet. En afwezig zijn is geen optie meer in 2018."

Ster advertentie
Ster advertentie