Achtergrond
KRO-NCRV

Poetin heeft een pokerface, maar uitzetten diplomaten maakt zeker indruk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin heeft een pokerface, maar uitzetten diplomaten maakt zeker indruk

"Ook al zal hij het nooit laten merken, Poetin is hiervan onder de indruk." Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vanochtend in Spraakmakers in reactie op de stelling: Het uitzetten van Russische diplomaten is een goed signaal.

Nederland zet twee Russische diplomaten uit, net als de VS en andere Europese landen. In totaal gaat het om ruim honderd diplomaten die door westerse landen weg worden gestuurd. Het is een reactie op de vergiftiging van een voormalige Russische dubbelspion in Londen drie weken geleden.

Volgens de oud-minister werd het hoog tijd dat er een krachtig dubbel signaal werd afgegeven. "Op de eerste plaats een signaal van vergelding voor wat er gebeurd is, maar ook een signaal van preventie. Met andere woorden: dit soort zaken moet je niet meer uithalen."

Druk de tegenstander net zo lang tegen de muur totdat die gaat piepen

Het gaat er volgens Bot om dat de Russen voelen dat het westen dit niet accepteert. "Je moet daarbij bedenken dat voor de Russen is onderhandelen, byzantijns onderhandelen. Je drukt de tegenstander net zo lang tegen de muur totdat die begint te piepen. Ik denk dat het heel goed is dat we nu zijn gaan piepen en dat we dit niet over ons heen laten gaan."

'Maatregelen na MH17 ramp hadden ook gepast'

Bot snapt heel goed dat de nabestaanden van de MH17 ramp verbolgen hebben gereageerd. "Kan iemand ons uitleggen waarom massaal diplomaten worden uitgezet na één aanslag op 2 russen en niet één uitzetting na aanslag op 298 burgers?" vraagt de Stichting Vliegramp MH17 zich op Twitter af.

Het zou volgens de oud-minister ook gepast hebben als er na de MH17 ramp maatregelen waren genomen. "Dat hangt ook van onze geopolitieke situatie af. Nederland heeft natuurlijk minder macht en mogelijkheden om vergeldingsmaatregelen te treffen dan de EU of de NAVO."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie