Achtergrond
KRO-NCRV

Jan-Erik is lid van Coöperatie Laatste Wil: 'Waarom zou je ouderen zó pesten?'

foto: Jan-Erikfoto: Jan-Erik
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Erik is lid van Coöperatie Laatste Wil: 'Waarom zou je ouderen zó pesten?'

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil. Die organisatie maakte bekend een ‘humaan’ en legaal verkrijgbaar zelfdodingsmiddel voor haar leden te hebben gevonden. Jan-Erik is lid van die coöperatie en reageert in Spraakmakers op de stelling: Coöperatie Laatste Wil is een criminele organisatie. Lees hier zijn verhaal.

Coöperatie Laatste Wil

Justitie wil dat de coöperatie, die vierenhalf jaar geleden werd opgericht, direct stopt met haar activiteiten. Wettelijk is het zo dat euthanasie alleen door dokters uitgevoerd mag worden, maar zo’n 60% van de Nederlanders vindt dat ze recht hebben op zelfbeschikking bij hun levenseinde. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar.

Laatste Wil zegt een middel te hebben gevonden, waarmee een 'humane' en veilig dood mogelijk is. Het middel is alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar, daarom wil de coöperatie inkoopgroepen vormen onder hun leden. Het middel wordt in porties van 2 gram verdeelt over gepersonaliseerde kluisjes, is het plan. Justitie ziet dit als hulp bij zelfdoding, en dat is strafbaar.

"Ik ben een half jaar geleden lid geworden. Het sprak mij om twee redenen aan. Eerst zag ik een aflevering van de Wandeling met Herman van Veen. Hij zei: 'Ik zal nooit hulpeloos in een zorginstelling terechtkomen. Mijn vrouw weet waar het flesje staat: in de drankkast, links van de whiskey'."

"En zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder zijn, naar mijn mening, mishandeld in de zorginstellingen. Ze hadden beide papieren voor euthanasie in orde, maar waren niet meer in staat om dat aan twee doktoren bij goed bewustzijn te verklaren. Mijn moeder heeft daardoor een aantal jaren met zware gordelroos moeten leven, maar er mocht geen euthanasie plaatsvinden."

'Waarom laat je ouderen tegen hun wil leven?'

"Dat was een hel, want ze had aangegeven dat ze euthanasie wilde als het niet meer goed zou gaan. Wij wisten allemaal dat het einde verhaal was, en ze is nog jarenlang in die zorginstelling gebleven."

"Voor mijn schoonmoeder was het maar twee maanden, maar dat was een enorme lijdensweg. En waarom? Waarom ga je ouderen die niet meer willen leven op deze manier pesten?"

"Het is bovendien een enorme kostenpost van de maatschappij, de familie zit er niet op te wachten, en de mensen zelf hebben ervoor getekend: die zitten er al helemaal niet op te wachten."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community.

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie