Achtergrond
KRO-NCRV

Strijd tegen voedselverspilling: 'We moeten weten wat er wordt verspild'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd tegen voedselverspilling: 'We moeten weten wat er wordt verspild'

Het kabinet stelt voor de komende vier jaar zo’n 7 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen voedselverspilling. Nederlanders gooien jaarlijks gemiddeld zo’n 41 kilo voedsel in de vuilnisbak. Dat heeft de Universiteit van Wageningen berekend. Bob Hutten, cateraar en oprichter van de Verspillingsfabriek, strijdt er tegen.

3000 kilo pompoen

Zelf maakt Hutten sauzen en soepen van groenten die anders in de afvalbak zouden belanden. ''Het is niet moeilijk om die soep te maken, maar wel om monden te zoeken die het willen opeten.'' Zo heeft hij zelf 3.000 kilo pompoenen aangeboden gekregen met de vraag of hij daar soep van kon maken.

Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek heeft onder andere de ambitie om Nederland op de kaart te zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor voedselverspilling.

Registratieplicht

Hutten pleit voor een registratieplicht. Nu is het zo dat een boer kleine aardappeltjes gewoon wegspoelt, wat men niet weet. ''We moeten weten wat er wordt verspild. Het moet eigenlijk voorspellen van verspilling worden.''

Uiterste verkoopdatum

Ook in supermarkten wordt er eten verspild. VVD-Kamerlid Annemarie Jorritsma vindt de verkoopdatum onzin. ''Ik koop heel graag bij de supermarkt producten die 35% korting opleveren, omdat de uiterste verkoopdatum bijna genaderd is'', zei ze in Spraakmakers. ''Als een pak melk over de verkoopdatum is ruik er gewoon aan dan weet je of het zuur is.''

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Luister terug:

De Verspillingsfabriek: het antwoord tegen verspilling?

Ster advertentie
Ster advertentie