Achtergrond
KRO-NCRV

De hippiecultuur van Californië ligt op jouw nachtkastje

foto: California: Designing Freedomfoto: California: Designing Freedom
  1. Nieuwschevron right
  2. De hippiecultuur van Californië ligt op jouw nachtkastje

''Wie California zegt, zegt natuurlijk Hollywood en Silicon Valley'', aldus Tracy Metz, journalist, auteur, vlogger en host. Ze neemt je mee naar het Stedelijk Museum in Den Bosch. Daar vindt de tentoonstelling California: Designing Freedom plaats. ''Je krijgt een kijkje in de keuken van dingen die nu veel invloed hebben.''

'Californië is eigenlijk overal!'

De auteur noemt het een ongelofelijke en leuke tentoonstelling, omdat de bezoekers krijgen te zien hoe design dat daar vandaan komt onderdeel is geworden van ons leven.

''Neem nou de iPhone, dat is het eerste wat je aanraakt als je wakker wordt en het laatste als je gaat slapen. Het is eigenlijk een deel van ons lichaam geworden.'' Ze concludeert: ''Californië is eigenlijk overal!''

'Van hippies tot hackers'

Californië in de jaren 60: lange haren, drugs, vrije seks, opzwepende muziek en natuurlijk: flowerpower. Volgens Metz is diezelfde cultuur de voedingsbron waaruit de techcultuur van nu is ontstaan. Ze zegt dat het om dezelfde geest van rebelsheid gaat:

''In de jaren 60 gingen ze nog naar een commune, en in de jaren 70 en 80 naar de garage naast het huis, waar men ook weer nieuwe dingen in elkaar knutselden.'' Veel van de innovaties die op de tentoonstelling te zien zijn gaan over bewegingsvrijheid. Dit sluit volgens Metz heel erg aan bij de hippiecultuur.

'De droom van vrijheid'

''Twee wielen en een groot stuk snelweg was de droom van vrijheid toen. Juist níet hoeven rijden is nu de droom van vrijheid'', zegt Metz. Ook dat soort veranderingen in de cultuur komen in de tentoonstelling naar voren.

Er staat in de hal van het museum een replica van de motor waar Peter Fonda in de film Easy Rider op reed, vlakbij de zelfrijdende auto van Google. Metz garandeert dat de tentoonstelling ook voor de niet techneuten leuk is.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Luister terug:

Tracy Metz over de design tentoonstelling California: Designing Freedom

Ster advertentie
Ster advertentie