Achtergrond

'Stresstest voor banken geeft veel te rooskleurig beeld'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stresstest voor banken geeft veel te rooskleurig beeld'

[KRO-NCRV] De Europese bankenautoriteit (EBA) heeft vrijdagavond laat de uitslag bekendgemaakt van de stresstest: een rampenoefening voor banken. Dat lijkt goed nieuws, maar er is ook kritiek. "Die stresstesten hebben nog nooit een realistisch beeld laten zien", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies in Stand.nl op NPO Radio 1.



Het grootste deel van de Europese banken is goed door de stresstest gekomen, maar dat betekent niet dat de banken een financiële crisis zoals in 2008 kunnen doorstaan. "Het lijkt net alsof banken de zwaarste stormen kunnen overleven, maar er worden heel veel zaken niet meegenomen. De banken in Griekenland en Portugal zijn bijvoorbeeld niet onderzocht", zegt Merkies.

Ruben van Leeuwen is analist bij de Rabobank en ziet dat de Europese banken er wel beter voor staan dan een paar jaar geleden. Volgens hem zijn de grootste twijfels weggenomen.

Marktpaniek

De stresstest werd vrijdagavond pas na het sluiten van de beurs gepubliceerd, anders zou de uitslag paniek kunnen veroorzaken. Mede daarom is de test “niet streng genoeg gemaakt”, vindt Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance in Tilburg. “Als je echt een strenge test maakt, slaagt niemand en breekt er marktpaniek uit."

"Banken moeten hun kapitaalbuffer verder uitbreiden, zodat ze beter bestand zijn tegen een crisis zoals in 2008. De kapitaalbuffers zijn echt historisch laag", zegt Benink. Volgens de financieel expert van de SP, Arnold Merkies, moeten we doorlopend onderzoeken hoe de banken er voorstaan. "Alleen een momentopname is niet voldoende."

"Er is verbetering noodzakelijk, maar we zien al wel een positieve ontwikkeling. De kapitaalbuffers groeien langzaam aan, maar desalniettemin mag er nog wel wat meer vlees aan de botten", vertelt Van Leeuwen.

Ster advertentie
Ster advertentie