Achtergrond
EONOS

Kinderen ook geraakt door Matthäus Passion

foto: Still Matthäus Passion voor kinderenfoto: Still Matthäus Passion voor kinderen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen ook geraakt door Matthäus Passion

Honderdduizenden mensen beluisteren voorafgaand aan Pasen het lijdensverhaal van Jezus tijdens de Matthäus Passion. Een intens meeslepend muziekstuk van drie uur dat ontroert en confronteert. Dirigent Ton Koopman en zijn dochter Marieke hebben nu een speelse versie voor kinderen gemaakt.

Koopman dirigeert het meesterstuk van Bach al tientallen jaren. Dochter Marieke groeide ermee op en raakte al jong gefascineerd door de muziek. "Bach was bij ons bijna een extra familielid in huis", vertelt zij. "Voor mij was zijn barokmuziek iets magisch. Het triggerde mijn fantasie."

Toen ze theater ging studeren ontstond het idee de Matthäus voor kinderen toegankelijker te maken, door muziek en toneel te combineren. Vader en dochter besloten het stuk tot een uur in te korten, zonder afbreuk te doen aan de belangrijke onderdelen zoals het Erbarme dich.

Heilig en uniek werk

Marieke Koopman voegde een verteller toe in de vorm van het personage Noleta, de dochter van Pontius Pilatus die Jezus uiteindelijk zal veroordelen tot het kruis. Kinderen kunnen met haar meeleven. "Het is een heftig verhaal en we wilden er een veilige basis in creëren."

Door het toneelspel blijven kinderen geboeid kijken en zijn ze toch stil bij de muziekgedeelten, ervaart Ton Koopman. "De Matthäus is een heilig en uniek werk uit de muziekgeschiedenis. Het is alleen een lange zit, die veel volwassenen al niet volhouden. Maar de kinderen hoeven niet verkrampt te zitten want ze zien allerlei dingen."

De Matthäus Passion voor kinderen is op zes plaatsen te zien in het land. Ton Koopman hoopt dat het een ervaring is die de kinderen bij blijft. "Je hoopt dat de kinderen die nu een deel horen later zullen terugkeren om het geheel te horen."

Marieke en Ton Koopman over Mattheus Passion voor kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie