appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Sommige mensen kúnnen niet pinnen

ANP
woensdag 7 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

In Stand.nl, onderdeel van NPO Radio 1-programma Spraakmakers, reageren luisteraars vanmorgen in grote getale op de stelling over contant betalen bij gemeenteloketten. Volgens de Volkskrant hanteren al minstens acht gemeenten een 'pin only' beleid. Niet handig wanneer je slechtziend bent, vertelt een luisteraar uit ervaring.

Keuzevrijheid en privacy

Contant betalen bij de gemeente moet altijd kunnen, luidt de stelling in Stand.nl vanmorgen. De reacties stromen binnen en eigenlijk is iedereen het ermee eens. Keuzevrijheid, privacy en veiligheid zijn veel gehoorde argumenten voor de mogelijkheid tot cash betalingen.

Nóg kwetsbaarder

Ook programmagast Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van VVD in de Eerste Kamer, pleit voor meerdere betalingsopties. "Help nou te voorkomen dat kwetsbaren, vaak ouderen, nóg kwetsbaarder worden", zegt zij. "Hoe kun je zorgen dat mensen die kwetsbaar zijn en niet kunnen pinnen op een andere manier tóch geholpen kunnen worden?"

Te kleine cijfertjes

Daar zou de heer Jasperse zeer bij gebaat zijn. Als fervent luisteraar is hij allang blij dat hij naar de uitzending kan bellen om zijn verhaal te doen. "Tegenwoordig heb je overal www voor nodig, maar ik kan dat niet zien." Hetzelfde geldt voor de cijfertjes op pinautomaten, die zijn allemaal te klein. "Als ik naar de bank ga om geld op te nemen, loopt er iemand met me mee. Ik toets mijn pincode in en zij doen de rest."

Mopperen

Briefgeld kan Jasperse nog wel zien, maar muntgeld moet hij voelen om te weten wat hij in zijn handen heeft. "Dat duurt een tijdje, dus mensen achter mij in de rij van de supermarkt worden kwaad of beginnen te mopperen."Jorritsma valt hem bij: "Daar moet u zich niets van aantrekken."

Stand.nl: Contant betalen bij de gemeente moet altijd kunnen

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt.

Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1