appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Het Faal Festival - Een feestje voor mislukkingen

Spraakmakers
vrijdag 2 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Het lijkt wel alsof we elke dag een masker op moeten hebben", zegt organisator Remko van der Drift van het Faal Festival. Dit nieuwe festival vindt zaterdag 3 maart plaats in TivoliVredenburg en op deze avond is het podium dé plek om te luisteren naar alle mislukkingen, verkeerde stappen en flaters die zijn gemaakt door onder andere schrijvers, acteurs en ontwerpers. Op dat falen mag je trots zijn, zegt Van der Drift in Spraakmakers, en dat hoef je niet achter een masker te verbergen. "Ik wil een lans breken voor imperfectie".

Van der Drift heeft niets tegen succes, maar het lijkt er volgens hem op dat dat het enige is wat er in Nederland telt. Niet alles verloopt zonder misstappen, dat moeten we ook aanvaarden; "We leggen de lat in dit land, elke dag, heel hoog. Daardoor ontstaat er een soort verkramptheid en worden mensen overspannen, ze krijgen een burn-out of durven helemaal niet meer verder te leren."

Een podium voor mislukkingen

Een van de sprekers bij het Faal Festival is de oud-hoogleraar Diederik Stapel. Google zijn naam, en je vindt gelijk dat hij bekend staat als één van de grootste wetenschapsfraudeurs in de geschiedenis. Vanwege zijn vervalste onderzoeken komt Stapel al jaren maar niet aan een baan. "Ik zeg niet, goed fout gedaan, Diederik", zegt Van der Drift. "Diederik heeft een kwetsbaar verhaal wat hij van zijn fouten heeft geleerd. En dat wil ik graag een podium geven." De organisator wil uitlichten hoe hard en streng we als samenleving omgaan met fouten.

Oppassen voor falen

Van der Drift is zelfbenoemd faalkundige en directeur van zijn Instituut voor Faalkunde"Natuurlijk is mijn vak een groot cliché, want iedereen weet: van fouten leer je. Maar er wordt nog steeds gezegd: als je eens iets nieuws wilt proberen moet je oppassen omdat het misschien wel misgaat." Van der Drift ligt ook wel eens wakker van een verkeerde beslissing, maar zaterdagnacht is hij op het Faal Festival om juist dat falen te omarmen en uit het verdomhoekje te halen.

Bekijk en beluister het gesprek hier terug:

Remco van der Drift over het Faalfestival

Remco van der Drift over het Faalfestival
 

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1