appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Flevoland zwicht voor doodsbedreigingen boswachters

ANP
vrijdag 2 maart 2018 | KRO-NCRV | Twan Spierts

“De enige reden dat grote grazers in de Oostvaardersplassen worden bijgevoerd, is dat boswachters met de dood bedreigd zijn.” Dat zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek van de provincie Flevoland.

Verbeek noemt bijvoeren een ‘redelijk drama’. “Het is slecht voor de dieren”, zei hij in het programma 1 op 1.

Meerdere doodsbedreigingen

Toch gaf Verbeek donderdag opdracht aan Staatsbosbeheer om hooi naar de Oostvaardersplassen te brengen. Hij deed dat puur en alleen om de boswachters te beschermen. De commissaris van de Koning weet van drie of vier doodsbedreigingen aan het adres van boswachters. “Er zijn ook thuisadressen en namen van boswachters gepubliceerd op internet. In dit geval kies ik voor de boswachters, niet voor de dieren.”

Veel nadelen

De meeste deskundigen vinden het bijvoeren van de runderen, paarden en herten een slecht idee. Er zitten een hoop nadelen aan, erkent Verbeek. “Nu we zijn begonnen met bijvoeren komt het lichaam van dieren op gang. Dat betekent dat we moeten blijven bijvoeren totdat het gras begint te groeien. Dat betekent ook dat de cyclus gaat veranderen. Komend jaar zullen we daar problemen mee krijgen.”

Door het bijvoeren kan het moment waarop jongen geboren veranderen. De kans bestaat dat dieren twee keer drachtig worden dit jaar, zegt Verbeek. Daardoor komen er meer dieren, maar die tweede lichting jongen is dan te jong om de volgende winter te overleven.

Natuurgebied of dierentuin?

De beslissing om bij te voeren is gemaakt onder druk van een kleine groep dreigende activisten, maar er zijn meer mensen tegen de inmenging van de overheid in het natuurgebied. Verbeek begrijpt daar weinig van. “Die mensen proberen een dierentuin van de Oostvaardersplassen te maken.”

'Drie doodsbedreigingen reden bijvoeren Oostvaardersplassen'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1