appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'IOC bewijst dat dopinggebruik loont'

ANP
vrijdag 2 maart 2018 | NOS | Redactie Twitter

Driemaal kreeg discuswerper en kogelstoter Rutger Smith een medaille pas veel later, nadat een atleet die boven hem was geëindigd op een groot toernooi, was betrapt op doping. Alle (financiële) voordelen liep hij mis. Geen wonder dat de atleet, die uiteindelijk zeven medailles veroverde op EK's en WK's, in Langs de Lijn En Omstreken keihard oordeelt over het gebruik van verboden middelen.

Smith steekt onmiddellijk van wal als het gaat over het opheffen van de dopingschorsing van Russische atleten. "Dat is te zot voor woorden", aldus de 36-jarige Smith, die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van lafheid beticht.

Kijk het gesprek terug

"Er was nooit een ban op de Russen, er stonden 168 Russen op de Spelen. Het IOC heeft nooit ballen getoond. Je moet voor het leven worden geschorst als je één keer wordt betrapt. Doping gebruiken loont in de sport, dat wordt nu nogmaals bewezen. Die Russen hadden er nooit mogen staan!"

Nederland verzamelde in Pyeongchang 20 medailles en daar komt er volgens Smith in de toekomst nog één bij. "We zullen zien of Annouk van der Weijden over zeven of acht jaar per post alsnog de bronzen medaille krijgt. Of ik daar geld op durf te zetten? Ja."

De plak waar Smith aan refereert ging in Zuid-Korea op de 5.000 meter naar de Russische schaatsster Natalja Voronina, Van der Weijden werd vierde.

'Iedere Rus gebruikt doping'

Het argument dat de sporters die op de afgelopen Spelen actief waren nooit een positieve plas inleverden, veegt Smith resoluut van tafel. "Bij de Russen wordt het aangestuurd door de overheid, dat is bewezen. Geloof mij, iedereen in de selectie bij Rusland gebruikt doping."

Niet alleen het IOC, waar volgens Smith nodig iets "drastisch moet veranderen", krijgt een veeg uit de pan. "Ook qua sponsoring word je bijna beloond voor het gebruiken. Als je terugkomt van een schorsing kan je nog steeds dikke sponsorcontracten tekenen. Te zot voor woorden."

Luister terug: Rutger Smith over WK Atletiek, Russische doping en meer

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1