appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Afscheid Humberto Tan was ‘een dapper, memorabel moment’

Youtube
donderdag 1 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Een emotionele Humberto Tan kondigde gisteren na vijf jaar RTL Late Night zijn afscheid aan. In het Mediaforum werd besproken hoe het programma er in de toekomst uit zou kunnen zien. De opvolger van Tan is al bekend, het wordt Twan Huys, die momenteel Nieuwsuur en College tour presenteert. 

Joost van Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, was te gast in het Mediaforum. "Het is een enorme aderlating voor ons", zei hij. "Twan is natuurlijk op en op journalist, echt een journalistiek dier. Hij heeft ontzettend veel ervaring met presenteren, hij doet het al twaalf jaar. We zullen hem missen, maar zo gaat het nou eenmaal in deze wereld. Wij gaan moedig voorwaarts." 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Holleeder én Marco Borsato

Politiek commentator Kees Boonman was ook te gast. Hij hoop dat de komst van Huys gaat leiden tot een meer informatief programma. "Misschien is het wensdenken, maar ik hoop dat er bij de commerciële zenders wordt nagedacht dat er wel degelijk een profijtelijke investeringskant zit aan de informatieve kant." 

"Ik denk dat je dat met de keuze van Twan Huys sowieso binnenhaalt", vervolgt Boonman. "Huys kan Holleeder interviewen en Marco Borsato. Uiteindelijk is zijn karakter een journalistiek karakter en daar kiest RTL blijkbaar voor. Dat doen ze niet voor niks en dat lijkt mij een koerswijziging."

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, was juist te spreken over de combinatie tussen entertainment en informatieverstrekking en zou het jammer vinden als dat zou verdwijnen. "Ik vond het een unieke combinatie die we elders op televisie helemaal niet zien. Jinek doet dat ook een beetje. Dat is een formule die we op televisie nodig hebben."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook nog stoelenverkoper

Aan tafel bij Spraakmakers zat ook columniste en mediastrateeg Marianne Zwagerman. Voor haar is het besluit geen grote verrassing. Zwagerman twijfelde al aan Tans vermogen om zijn tijd volledig aan RTL Late Night te wijden. "Ik denk dat Umberto ook zichzelf aan moet kijken, want ik heb me bij hem wel heel vaak verbaasd over alle dingen die hij daarnaast doet. Hij moest ook nog stoelen verkopen en keukenwinkels openen." 

Zwagerman: "Ik heb zelf ook wel eens in het programma gezeten en dan had je het gevoel dat hij binnen kwam zeilen als de gast al in de make-up zat omdat hij ook nog zoveel andere dingen te doen had. Als je zo’n programma dagelijks doet moet dat het belangrijkste zijn wat je doet, en misschien wel het enige wat je doet. Als je dan ’s ochtends nog een keukenwinkel staat te openen… dat vond ik wel ingewikkeld."

De tafelgasten waren wel te spreken over Tans openhartigheid. Kees Boonman: "Ik vond het heel opmerkelijk dat hij publiekelijk op de zender zei: 'Er is een besluit genomen door de baas en daar ben ik het niet mee eens.' Dat vind ik heel dapper, het was een memorabel moment."

Kijk en luister Het Mediaforum hier terug:

Het Mediaforum over de RTL-switch tussen Tan en Twan

Het Mediaforum over de RTL switch tussen Tan en Twan

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan! 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1