appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Waarom zorg hét thema van de gemeenteraadsverkiezingen zou moeten zijn

ANP
donderdag 1 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Hoe gaan we met onze ouderen om? Hoe spelen we in op voldoende mantelzorgers? Hoe zorgen we dat werkgevers goed beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking kunnen creëren? Dat zijn volgens Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dé grote vragen waar de nieuwe college's van de gemeenten straks een forse taak aan hebben.

In zijn ogen komen deze onderwerpen nog betrekkelijk weinig naar voren. "Waar het gaat om de zorg en om het werk voor mensen met arbeidsbeperkingen, daar ligt een hele belangrijke taak voor de gemeenten."

Ouderenzorg in de top 3

Uit alle onderzoeken van het SCP komt volgens Putters steeds naar voren dat in ieder geval de ouderenzorg in de top 3 van de grootste zorgen van de Nederlanders staat. "Iedereen denkt er aan, is er mee bezig of heeft ouders of grootouders die het misschien nodig hebben."

De gemeenten hebben in de afgelopen jaren steeds meer taken gekregen, taken waarmee veel geld gemoeid is. Volgens Putters is het nu misschien wel de eerste keer dat gemeenten echt zelf meer keuzes kunnen gaan maken hoe ze dat geld willen uitgeven en hoe ze ervoor willen zorgen dat er genoeg voorzieningen voor mensen zijn.

Decentralisatie is een besmet woord geworden

Dit heeft allemaal te maken met de decentralisatie en daar ligt misschien ook wel het probleem denkt Putters. "Het is wel een beetje een besmet woord geworden, voor veel mensen is het verbonden met bezuinigen. Het is geen sexy begrip en wordt ook soms in een negatief daglicht gezet."

Niet voldoende mantelzorgers door de vergrijzing

Het lijkt Putters buitengewoon boeiend om van de lokale politieke partijen te weten hoe zij aankijken tegen het organiseren van voldoende hulpverlening. "Om maar één ding te noemen: Zijn er genoeg mantelzorgers?" Samen met het Planbureau voor de Leefomgeving voorspelt het SCP dat er met name in de grensstreken en in Zeeland door de toenemende vergrijzing niet genoeg mantelzorgers zullen zijn. "Dat zijn dingen waar ik lokale politieke partijen over wil horen", aldus Putters.

Kijk hier het gesprek met Kim Putters terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1