appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Ficq blijft strijden tegen tabaksindustrie: ‘Het OM neemt onjuist standpunt in’

ANP
vrijdag 23 februari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De tabaksindustrie wordt voorlopig niet vervolgd. Advocate Bénédicte Ficq probeert dit voor elkaar te krijgen, maar het Openbaar Ministerie ziet hiervoor onvoldoende mogelijkheden. Ficq én de tabaksindustrie reageren vanmorgen in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Normaal product

Volgens het OM overtreden tabaksfabrikanten de wet niet, waardoor de rechter ze ook niet kan veroordelen. Zolang tabak geen verboden middel is, mag de industrie er geld aan verdienen. Hoe voelt de advocate zich na deze conclusie van het OM? "Uitstekend eigenlijk. We gaan gewoon door", zegt Ficq. Dat de sigaret wordt gezien als een normaal product, is volgens de advocate niet eenvoudig om te buigen, maar: "Wij realiseren ons dat het tijd kost en wij grijpen die tijd met beide handen aan".

Risico’s

Abe Brandsma, woordvoerder bij British American Tobacco, maakt zich in ieder geval niet druk. "Het besluit van het OM is voor ons geen verrassing", reageert Brandsma in de uitzending. "Wij brengen als bedrijf een product op de markt, binnen de lijnen van de wet, en geven ook aan dat er risico’s verbonden zijn aan dat product." Dat advocate Ficq nu een Artikel 12-procedure start, ook wel een ‘klacht niet vervolgen’, ziet Brandsma met evenveel vertrouwen tegemoet.

Gemanipuleerd product

Over die Artikel 12-procedure zegt Ficq: "Ik zal proberen duidelijk te maken waarom het OM wat dit betreft een onjuist standpunt inneemt. De eerste pijler is dat het OM zegt: je kiest zelf voor roken, dus de gevolgen zijn je eigen schuld. Maar deskundigen zeggen juist dat verslaving een ziekte is van het brein, die je wilsvrijheid aantast."

Als twee pijler noemt zij het ‘gesjoemel’ van de tabaksindustrie. "Dat is nu weerlegt door het OM, omdat de meetapparatuur klopt. Maar dit product is niet meetbaar, het is zó gemanipuleerd dat je de juiste waarden niet kunt meten. Het RIVM geeft ons daarin gelijk." De strijd van Ficq is voorlopig dus nog niet gestreden.

Stand.nl: de tabaksindustrie valt niets te verwijten

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1