Achtergrond
EONOS

The Great Bubble Barrier als oplossing voor plasticsoep

foto: Great Bubble Barrierfoto: Great Bubble Barrier
  1. Nieuwschevron right
  2. The Great Bubble Barrier als oplossing voor plasticsoep

Een bellenscherm als oplossing voor de plasticsoep in de oceanen. Met de Nederlandse startup The Great Bubble Barrier gaan drie wetenschappers de strijd aan met het plastic dat door onze rivieren stroomt. Hoe? Door kleine luchtbelletjes in te zetten die het plastic tegenhouden. In Langs de Lijn en Omstreken leggen wetenschappers uit hoe ze het water, op een duurzame wijze, schoon willen maken.

"Als vrienden hebben we het heel vaak over duurzame problemen," vertelt initiatiefnemer Anne Marieke Eveleens enthousiast, "maar in plaats van dat we dan stilstaan bij de problemen probeerden we een oplossing te bedenken." En op die manier kwam Anne Marieke, samen met haar collega's, op het idee om een bellenscherm in te gaan zetten om plastic uit de Nederlandse rivieren te drijven.

Bellenscherm

Met hun uitvinding, de The Great Bubble Barrier, wordt er lucht via een buis op de bodem van de rivier naar het oppervlak geblazen. De bellenstroom die ontstaat vormt eigenlijk een soort muur van lucht in de rivier. "Het bellenscherm dat ontstaat is sterk genoeg om plastic dat door de rivier stroomt tegen te houden en vervolgens mee te laten stromen naar de kade. De bellenschermen worden diagonaal op de stroming geplaatst waardoor het plastic niet met de stroming van de rivier mee gaat, maar eindigt in een opvangsysteem van de zijkant van de rivier", aldus Eveleens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bellen zijn dus sterk genoeg om eventueel vuil in de rivier tegen te houden, maar bieden onvoldoende weerstand voor een vis om er echt last van te hebben. "Vaak merken we dat vissen wel schrikken als ze tegen een bellenscherm aanzwemmen," vertelt mede-initiatiefnemer Francis Zoet, "maar de meeste zijn wel sterk genoeg om er doorheen te zwemmen. Natuurlijk zijn er ook zwakkere visjes, maar die kunnen vaak gewoon langs het scherm zwemmen zonder er last van te hebben."

Pilot

The Great Bubble Barrier begon vorig jaar als een houten bak met water met daarin een klein bellenscherm, maar inmiddels heeft deze innovatie genoeg budget van Rijkswaterstaat ontvangen om een serieuze pilot te kunnen starten. "We mochten onze pilot lanceren in de IJsel bij Kampen. Daar merkten we dat meer dan 80 procent van al het vuil in de rivier door ons bellenscherm werd opgevangen. Dus de pilot was echt bovenverwachting succesvol."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na de pilot zijn de initiatiefnemers nu bezig met een crowdfunding actie om uiteindelijk een permanente Bubble Barrier te plaatsen. Eveleens: "We weten niet of dit de oplossing is voor de plasticsoep, maar samen kunnen we dit probleem vast oplossen."

Bellenscherm zuivert de rivieren van plastic

Ster advertentie
Ster advertentie