Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom wel puppycursus maar geen babycursus?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wel puppycursus maar geen babycursus?

Toekomstige ouders zouden een cursus moeten volgen die hen voorbereid op het ouderschap. Dat wil het platform Scheiden zonder schade onder leiding van oud-minister Rouvoet, volgens De Telegraaf. In Spraakmakers leidde dit tot gemengde reacties.

Onderwijzeres Lies Dijkstra is enthousiast. “Ik geloof écht dat dit een heilzame werking kan hebben”, zegt ze. Dijkstra ziet in het park regelmatig mensen die op puppycursus zijn, zodat ze goed voor hun hond leren zorgen. Een cursus om kinderen op te voeden, is echter veel minder normaal. Dat moet veranderen, vindt zij.

Twijfel

Niet iedereen is even stellig. Filosoof Frank Meester, die met collega Stine Jensen een boek schreef over opvoeden vraagt zich af of het helpt: "Je moet niet denken dat je na een cursus ineens weet wat opvoeden is", zegt hij.

De werkelijkheid is vaak moeilijk te voorspellen. Met Jensen gaf hij ook theatervoorstellingen over het onderwerp. Als hij in gesprek ging met toekomstige ouders, wisten zij vaak veel beter wat voor ouders ze zouden worden, dan de mensen die al kinderen hadden. "Het blijkt heel anders te gaan dan je van te voren had bedacht."

Cursussen voor aanstaande ouders bestaan al langer. Sylvia Nossent organiseert al jaren cursussen vanuit Babywerk in Rotterdam. Deze zijn niet primair bedoeld om vechtscheidingen te voorkomen, vertelt ze, maar het is wel een fijne bijkomstigheid. Volgens haar weten veel ouders niet wat ze te wachten staat. In haar cursussen worden jonge ouders bijvoorbeeld voorbereid op slapeloosheid.

Vechtscheiding

Niet iedereen gelooft in voorbereidingssessies, zeker niet om vechtscheidingen te voorkomen. “Een cursus kan alleen een vechthuwelijk voorkomen, maar geen vechtscheiding”, zegt relatietherapeut Suzanne Franssen. In haar praktijk komt ze wel eens vechtscheidingen tegen, maar die worden vrijwel altijd veroorzaakt door psychische problemen bij één van de twee partners, bijvoorbeeld narcisme of borderline. Ze pleit ervoor om kinderen op school al meer sociale vaardigheden aan te leren.

Later vandaag maakt de commissie onder leiding van Rouvoet al haar plannen bekend.

Luister hier Stand.NL over opvoedcursussen terug:

Stand.nl: Aanstaande ouders zouden op cursus moeten voordat ze aan een kind beginnen

Ster advertentie
Ster advertentie