Achtergrond
KRO-NCRV

Tutoyeren op verzoek van Rutte zelf

foto: Screenshot WNL op Zondagfoto: Screenshot WNL op Zondag
  1. Nieuwschevron right
  2. Tutoyeren op verzoek van Rutte zelf

In het programma WNL op zondag was premier Mark Rutte te gast. In een informele sfeer sprak hij met interviewer Rick Nieman over de stand van het land. Opvallend was dat de heren elkaar tutoyeerden. In plaats van u was het je, Mark en Rick.

Dit was een bewuste keuze, zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in programma Spraakmakers. "Het doel was een persoonlijk gesprek, niet het wekelijkse gesprek met de minister-president. Persoonlijke gesprekken zijn niet zijn forte. Hij klapt heel snel in de professionele stand, dat staat een persoonlijk gesprek in de weg. Door te tutoyeren krijg je een ander gesprek."

Quote

Ik had nooit voor de jij-vorm gekozen

Jan Timmer, oud-CEO Philips

Je zit er in functie

Oud-Philips topman Jan Timmer, die ook te gast was in Spraakmakers, had nooit voor de jij-vorm gekozen. "Het is een belangrijk ambt en je zit er in die functie van eerste minister van ons land. Daarom zou ik er voorkeur aan hebben gegeven om het in de u-vorm te voeren."

Ook op twitter was er veel kritiek op het ge-je en -jij. Onder andere van oud-Kamerlid Ton Elias en parlementair journalisten.

Huisjes blijft bij keuze

Toch blijft Huisjes bij zijn keuze. "Je weet van tevoren dat het weerstand oproept onder journalisten en ouderen, maar ik laat mij niet leiden door wat anderen zouden kunnen vinden. En het heeft gewerkt want Rutte was voor zijn doen ontzettend open."

Luister hier naar Het Mediaforum:

Het Mediaforum: Twee VVD-kopstukken op tv

Deel 2 van het Mediaforum: Twee VVD-kopstukken op tv

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie