Achtergrond
KRO-NCRV

Vandaag op NPO Radio 1: Jan Timmer te gast bij Spraakmakers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Jan Timmer te gast bij Spraakmakers

"Philips had vandaag de dag beslist groter kunnen zijn dan het nu is", schrijft oud-topman Jan Timmer in zijn boek Die man van Philips. De autobiografie verscheen afgelopen vrijdag, met daarin het persoonlijke verhaal van Timmer, maar ook stevige kritiek op zijn opvolgers bij Philips.

Straks om 9.30 uur schuift de ex-Philipsbaas aan bij Spraakmakers met Ghislaine Plag.

De kranten stonden er vol mee afgelopen dagen: Jan Timmer rekent af met opvolgers, kopte de Telegraaf bijvoorbeeld. Maar ook de Volkskrant publiceerde een groot interview met de topman. Allemaal naar aanleiding van het boek van Timmer, waarin hij de gevaren koers van Philips bekritiseert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bakkerszoon uit de Betuwe zou tegenwoordig niet meer bij het concern willen werken, geeft hij desgevraagd toe aan de Telegraaf. "In mijn tijd was het bedrijf veel groter en veelzijdiger." Philips begon in 1891 met de productie van kooldraadlampen en groeide uit tot één van de grootste lampenproducenten ter wereld. In 2016 stootte het concern de lichtdivisie af. Tegenwoordig is het bedrijf vooral toonaangevend op het gebied van ziekenhuisapparatuur.

Timmer vindt dat Philips te veel nadruk heeft gelegd op snelle winsten, onder druk van aandeelhouders. Vroeger waren aandeelhouders pensioenfondsen en verzekeraars, die op lange termijn rendement wilde zien. "Bij Philips is het denken op korte termijn te veel doorgeschoten."

Luister straks om 9.30 uur naar Spraakmakers op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie