appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Zijlstra zou speelbal van Kremlin zijn geworden'

ANP
dinsdag 13 februari 2018 | EO | Sjors van Veen Twitter

"Ik denk dat ze het in Rusland wel jammer vinden dat Zijlstra is opgestapt." Zo reageert Rusland-kenner Hubert Smeets in Dit is de Dag op het nieuws dat VVD’er Halbe Zijlstra is afgetreden als minister van buitenlandse zaken nadat de Volkskrant onthulde dat hij gelogen heeft over een bijeenkomst met Vladimir Poetin.

"Stel je voor dat hij naar Moskou was gegaan," redeneert Smeets, "dan zou de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov er grapjes over maken. Hij zou dan de speelbal van het Kremlin zijn geworden. Het is een illusie te denken dat Rusland zou denken dat we met een schone lei zouden kunnen beginnen. Deze leugen zou in een la gestopt zijn en er op enig moment uitgehaald kunnen worden."

Smeets vervolgt: "Als liegen een doel dient, doet men in Rusland daar niet moeilijk over. Maar met al die punten die onderwerp van conflict zijn, zoals MH17, zou Zijlstra geen geloofwaardige en harde gesprekspartner kunnen zijn."

Geen doodzonde

Oud-minister van defensie en oud-directeur van Clingendael Joris Voorhoeve vindt dat Halbe Zijlstra een groot offer heeft gebracht door af te treden: "Ik zag het niet aankomen. Hij heeft een uitstekend begin gemaakt als minister. Maar hij heeft zijn ambt niet willen belasten met een onwaarheid uit het verleden."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de leugen van Zijlstra zelf zou Voorhoeve niet te zwaar tillen: "We zijn allemaal mensen iedereen vertelt wel eens sterke verhalen. Het is echt geen doodzonde. Mensen overdrijven wel vaker. We moeten eens niet zo moraliseren. Maar dit was wel dit was wel een wond waar het Kremlin telkens zijn vinger in zou kunnen steken. Juist de bescherming van waarachtigheid is belangrijk voor Nederland. Het Kremlin zelf heeft daar grote problemen mee."

Luister het hele gesprek terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1