Achtergrond
EONOS

Met een lach aan het infuus

foto: Fuusjefoto: Fuusje
  1. Nieuwschevron right
  2. Met een lach aan het infuus

In het ziekenhuis liggen is voor niemand leuk, maar zeker kinderen ervaren het vaak als eng en traumatisch. Dat moest anders, vonden Edward en Juul Hoogendoorn. Om wat vrolijkheid en positiviteit in het ziekenhuis te brengen, bedachten ze 'Fuusje': een kleurige plaat om de aandacht af te leiden van het infuus. In Langs de Lijn en Omstreken vertellen beide mannen samen met verpleegkundige Pascal Ter Maat hoe Fuusje het verblijf in het ziekenhuis verandert.

Edward kwam op het idee voor Fuusje, nadat zijn eigen moeder een tijd in het ziekenhuis lag. Het was namelijk best confronterend om zijn moeder de hele dag met haar katheter te zien. In de studio legt hij uit hoe zij op een 'vrolijk infuus' reageerde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vervolgens zijn de heren aan het knutselen geslagen en zijn ze zelf covers gaan knippen en plakken. Uiteindelijk kwamen ze uit op kleurige kartonnen platen met onder andere 'Leon de Leeuw' - een vrolijke Loeki de Leeuw-lookalike. Alle echte Fuusjes zijn al uitgedeeld aan ziekenhuizen, maar gelukkig konden er nog wel wat prototypes meegenomen worden naar de studio:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een zak vol pepernoten

In eerste instantie richt Fuusje zich op kinderen, want daar is volgens hen de meerwaarde het grootst. Pascal ter Maat, verpleegkundige op de Eerste Hulp ziet inderdaad een grote behoefte bij kinderen en ouders voor Fuusje. "Door het infuus te verbergen stel je zowel de kinderen als de ouders gerust,” vertelt hij. "Het zorgt echt voor een grote wow-factor bij de kinderen en maakt daardoor de behandeling makkelijker." De reacties van de kinderen en ouders zijn dan ook erg positief, zeggen de bedenkers.

Maar om Fuusje aan de man te brengen was nog niet altijd gemakkelijk. "We hebben geprobeerd om het via de vele managementlagen te doen, maar dat duurde allemaal veel te lang. Dus zijn we met een zak vol pepernoten en een map met Fuusjes maar gewoon de kinderafdelingen van de ziekenhuizen gaan bezoeken en dat werkte,” aldus Edward.

Tante Fuus

Maar het blijft niet alleen bij kinderen, de mannen van Fuusje hadden namelijk ook nog een primeur voor Langs de Lijn en Omstreken. Binnenkort komt er ook een Fuusje voor volwassenen: tante Fuus. Met kunstwerken en natuurfoto’s willen ze ook voor volwassenen een aangenamer verblijf creëren in het ziekenhuis. Op deze manier hopen Edward en Julian dat er uiteindelijk voor iedereen een Fuusje op de markt komt en niet meer weg te denken is uit de Nederlandse ziekenhuizen.

Fuusje moet patiënten opvrolijken

Ster advertentie
Ster advertentie