appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Minister Slob: uitspraken NPO-topvrouw Calimero-achtig

ANP
woensdag 7 februari 2018 | EO | Guido van Riet Twitter

Minister Arie Slob van Onderwijs en Media vindt uitspraken van NPO-baas Shula Rijxman over bezuinigingen op de publieke omroep ‘Calimero-achtig’. Dat zei hij dinsdagavond in Langs de Lijn en Omstreken.

Rijxman riep eind januari in haar nieuwjaarstoespraak de overheid op om de omroep meer te beschermen. "Het houdt een keer op. Je kan niet eindeloos een A-merk in de schappen zetten voor een afbraakbudget", zei zij. Slob antwoordde in Langs de Lijn en Omstreken dat in de kabinetsformatie juist is afgesproken om de NPO te ontzien. "De STER-inkomsten zijn onverwacht teruggelopen. Dat tekort kunnen we niet zomaar opvangen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slob (ChristenUnie) distantieerde zich niet van de controversiële uitspraken van collega-minister Ollongren, die Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie een gevaar noemde voor de kernwaarden van Nederland. "Neem ik er afstand van? Zeker niet. De minister heeft de ruimte om haar opvattingen te geven. De Kamer heeft de mogelijkheid om daar vragen over te stellen. Voorheen kon ik er als fractievoorzitter ook van alles van vinden, maar dat is voorbij."

Arie Slob over het onderwijs, de NPO en de uitspraken van Ollongren over Baudet

 

Blauw hart

Slob schoof in de studio aan tijdens een thuiswedstrijd van zijn geliefde club PEC Zwolle. Hij heeft naar eigen zeggen een blauw hart. "De liefde is groot. Ik ben dertig jaar geleden in Zwolle gaan wonen en wedstrijden gaan bezoeken. Eerst in de eerste divisie, tegen Telstar, Volendam en dat soort clubs. Heel gemoedelijk allemaal, mijn kinderen vonden het ook leuk om mee te gaan. De club heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt. PEC houdt de banden met de regio sterk, heeft een vriendelijk imago en de prestaties zijn de laatste jaren goed. Ik word ook elders in het land veel over PEC aangesproken. Mensen genieten van de club."

Arie Slob over zijn liefde voor PEC Zwolle, het lege nest en de actualiteit.

 

De minister is zelf ook een fanatiek sporter. Hij liep de afgelopen jaren twee marathons. "Ik had sinds mijn twintiger jaren de halve afstand al vaak gedaan, maar wilde een keer de hele doen. Eerst heb ik de marathon van Berlijn gelopen. Dat was zo ongelofelijk gaaf, het hele sfeertje eromheen. Mijn vrouw zei daarna dat het wel leuk was geweest, en ik zag ook wel een beetje hoe asociaal het was hoeveel je ervoor moet trainen. Toch heb ik ook de marathon van Rotterdam nog gelopen, in een tijd van 3 uur en 49 minuten."

Hoewel Slob door zijn huidige baan minder tijd heeft voor het lopen, zou hij stiekem nog weleens een marathon willen doen. "Zo’n voorbereiding is een mentaal gevecht. Je moet op tijd je bed uit, op je eten letten, soms wel 30 kilometer trainen. Maar, het is fantastisch."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1