appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Help, ik moet 112 bellen, hoe doe je dat?

Still uit De Noodcentrale (EO)
woensdag 31 januari 2018 | EO | Steven Emmens

De meesten van ons hebben het nog nooit gedaan, en als we het doen blijft het waarschijnlijk bij die ene keer: bellen naar noodnummer 112. Dankzij het nieuwe tv-programma De Noodcentrale weten we gelukkig wel wat we moeten doen als het er toch een keer van komt. Vijf gouden regels als je 112 moet bellen.

1.     Wees niet te bang om te bellen

Je leest vaak verhalen over mafkezen die de 112 centrale lastig vallen met onzin telefoontjes. Wat je niet weet is dat de meeste weldenkende inwoners van dit land juist een hoge drempel hebben voor ze het noodnummer bellen. Soms is die drempel te hoog. Centralisten Jaap en Irma kunnen smakelijke verhalen vertellen over mensen die een inbreker betrapten die op de vlucht sloeg, maar de politie pas de volgende dag belden "want het was toch zaterdagavond en dan komen ze niet". Dus hoor je gestommel bij de buren terwijl je weet dat ze met vakantie zijn: bel toch maar gewoon 112. Ontdek je de inbraak pas de volgende dag en zijn de daders gevlogen: dan wordt het een klusje voor 0900 8844.

2.     Blijf rustig

Natuurlijk is de kans groot dat er een noodsituatie is als je belt. Toch moet je de centralist helpen om jou zo goed mogelijk te helpen. Dat lukt alleen als je in staat bent te vertellen wat er is gebeurd. 

3.     Kijk waar je bent

De centralist moet weten waar de hulpverleners heen moeten, dus alles wat daarmee kan helpen is welkom. Kijk even om je heen, lees een straatnaambord of check het nummer op een hectometerpaaltje. Ok, als je in de trein in slaap bent gevallen en je wordt alleen wakker, midden op een of ander duister rangeerterrein, dan is dat lastig.

Man verslaapt zich in de trein. En belt 112

4.     Luister goed

De centralisten weten precies welke vragen ze moeten stellen om hulpverleners snel bij je te krijgen. Beantwoord hun vragen zo goed mogelijk. Dat kan alleen als je goed luistert.

5.     Praat kalm

De centralisten zitten achter een toetsenbord. Ze moeten kunnen meetikken. De meeste centralisten doen dat met twee vingers. Een woordenstroom over hen uitstorten helpt dan niet echt. Beleefd blijven helpt ook. En wordt gewaardeerd door de mensen van De Noodcentrale. 

De Noodcentrale, eerste aflevering donderdag 1 februari om 22.20 uur uur bij de EO op NPO 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1