appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Maarten Terpstra (54) is zijn donor zielsdankbaar

Maarten Terpstra
dinsdag 30 januari 2018 | KRO-NCRV | Bart Brouwer Twitter

Vandaag vindt het debat over de nieuwe donorwet plaats. Die wet moet ervoor zorgen dat het nijpend tekort aan donoren na jarenlange discussies eindelijk wordt aangepakt. In Nederland is niemand donor, totdat expliciet toestemming wordt gegeven. Onder druk van de lange wachtlijsten is nu het voorstel om dat om te draaien: na het overlijden is iedereen donor, tenzij je expliciet hebt aangegeven dat niet te willen.

De stelling van vandaag in Spraakmakers luidt: "De nieuwe donorwet moet er nu eindelijk komen." Maarten Terpstra (54) uit Huizen kreeg vier jaar geleden twee nieuwe longen vanwege taaislijmziekte. Hij vertelt over zijn ervaringen.

"Ik heb ruim drieƫnhalf jaar op de wachtlijst gestaan. Na de operatie zeiden de specialisten dat het kantje boord was. Tijdens de operatie, dus toen ze er een long uithaalde, moest ik aan de hartlongmachine omdat de andere long het niet volhield."

"Mijn nieuwe longen zouden acht jaar mee moeten gaan, volgens de statistieken. Maar er zijn mensen die al 25 jaar met nieuwe longen lopen. Je moet natuurlijk wel altijd medicijnen tegen afstoting slikken." 

'80% wil organen ontvangen, 20% wil doneren'

"Over het algemeen vind ik het een kromme situatie dat 80% van de Nederlanders graag in een acuut geval organen wil ontvangen, maar dat slechts 20% nu geregistreerd staat als donor."

"Het gaat nu goed met me. Ik heb twee mooie dochters die twaalf jaar waren toen ik getransplanteerd werd. Die zijn nu 16 en daar geniet ik nog elke dag van. Daar ben ik mijn donor zielsdankbaar voor."

Luister hier stand.nl terug: 

Stand.nl: De nieuwe donorwet moet er nu eindelijk komen

*De naam van Anna is vanwege privacy redenen gefingeerd. Haar daadwerkelijke identiteit is bekend bij de redactie.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn. 

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1