Achtergrond
KRO-NCRV

Komt dit jaar eindelijk het perfecte anti-migraine medicijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt dit jaar eindelijk het perfecte anti-migraine medicijn?

Iedere vrijdag schuift Dokter Media aan in het Mediaforum op NPO Radio 1 om uitleg te geven bij medische nieuwsberichten. Deze week verklaart Dokter Media, echte naam Tijs Stehmann, waarom de kranten opnieuw aandacht besteden aan een anti-migraine medicijn.

Stropdas eten

Afgelopen week vertelde neuroloog Michel Ferrari in zowel het NRC als de Telegraaf dat er dit jaar écht een beter anti-migraine medicijn op de markt komt. Zo niet, dan eet hij zijn stropdas op.

Klinkt bekend? Kan kloppen, want afgelopen najaar verschenen soortgelijke berichten ook al in de media. "Eigenlijk is al een jaar of tien á vijftien bekend dat bepaalde eiwitten een rol spelen bij migraine", zegt Tijs Stehmann (Dokter Media), werkzaam als arts-assistent in het Emma Kinderziekenhuis.

Spreekt mensen aan

"De techniek heeft zich nu zo ontwikkeld dat we deze eiwitten kunnen aanvallen, dat konden we een tijd geleden nog niet. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase."

De aanleiding voor de interviews met dokter Ferrari lijkt dan ook vooral zijn nieuwe boek te zijn. Stehmann ziet daar geen probleem in. "Een op de tien Nederlanders heeft last van migraine, dus ik kan me voorstellen dat het bericht veel mensen aanspreekt."

'Immense wanhoop'

Ook Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, en samen met Stehmann te gast in het Mediaforum, vindt het geen probleem dat het anti-migraine-nieuws opnieuw wordt gebracht als 'nieuws'. "Ik vond het alleen wel dubieus dat de Telegraaf het zo over de top bracht, met termen als 'immense wanhoop' en 'licht aan het eind van de tunnel voor mensen die in het diepst van hun ellende alleen maar duisternis willen'." Los daarvan stelt Kuiper dat medische ontwikkelingen vaak jaren duren en dat het dus niet vreemd is dat daar op verschillende momenten over bericht wordt.

En?

Stehmann zal aan het eind van dit jaar zeker controleren of neuroloog Ferrari zich aan zijn woord heeft gehouden. "Dan zullen we eens zien of hij zijn stropdas moet opeten of niet."

Dokter Media: Komt er eindelijk een beter anti-migraine medicijn op de markt?

Ster advertentie
Ster advertentie