Achtergrond
KRO-NCRV

Wangedrag bij elite-gala: 'Hier geniet heel Engeland van'

foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASfoto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wangedrag bij elite-gala: 'Hier geniet heel Engeland van'

Een typisch Engels verhaal. Zo noemt voormalig Londen-correspondent Peter Brusse de commotie die is ontstaan na onthullingen van wangedrag van gasten tijdens een chique gala in Londen. De Financial Times onthulde deze week dat op het 'grijpgala' van The Presidents Club gastvrouwen grensoverschrijdend werden bejegend. Sommige gasten lieten zelfs hun geslachtsdeel zien.

Prominente politici reageerden geschokt op de onthullingen en The Presidents Club besloot zichzelf als gevolg van de commotie op te heffen. Maar ondanks de verontwaardiging is het voor de meeste Engelsen ook smullen geblazen, zegt Brusse in Het Mediaforum in Spraakmakers. "Engelsen zijn gek op dit soort verhalen. Kijken wat de rijken doen, door het sleutelgat. Typisch een geval van 'what the butler saw'. Door de eeuwen heen is dit altijd het geval geweest", aldus de voormalig correspondent.

Klassenmaatschappij

Volgens Brusse komt het gedrag voort uit de "merkwaardige" manier waarop de Engelse maatschappij is ingericht. "Het is een klassenmaatschappij. Mannen krijgen gescheiden onderwijs op kostscholen en op elite-universiteiten ontstaan clubjes van jongens en mannen die denken dat ze zich alles kunnen permitteren. Hetzij met vrouwen, hetzij in restaurants alles kort en klein slaan. En de gewone man gaat als het ware kijken. Kijk maar naar de tabloids, die staan iedere dag vol seks en schandalen."

Veranderende tijden

Toch verbaast het Brusse dat juist de Financial Times met deze onthulling naar buiten kwam. De krant is een zakenkrant en wordt veel gelezen door de eliteclubs en leden van het old boys network. "Het is duidelijk dat de tijden zijn veranderd. Vooral naar aanleiding van de MeToo-discussie."

Goede journalistiek

Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, roemt het handelen van de Financial Times. Juist door die MeToo-beweging ontstaat er volgens hem ruimte om in dit soort clubs te duiken en daarover te berichten. Peter Brusse is dat met hem eens. "Stoer dat de journaliste dit zo heeft blootgelegd. Daar kon de krant niet omheen."

Ster advertentie
Ster advertentie