Achtergrond
EONOS

'Donorwet is kwestie van leven of dood'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Donorwet is kwestie van leven of dood'

Volgende week debatteert de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Een week later wordt erover gestemd en de uitkomst is nog onduidelijk. Reden te meer voor Coert van Ee van de Nierpatiënten Vereniging Nederland om de senatoren te overtuigen. Hij is te gast bij Langs de Lijn En Omstreken met zijn pleidooi. "Er zijn onvoldoende nierdonoren beschikbaar en de wachtlijsten worden groter, dus zullen er steeds meer mensen onnodig overlijden."

'Er overlijden nu 150 mensen per jaar, onnodig'

Volgens Van Ee overlijden er jaarlijks onnodig 150 mensen en kan de nieuwe wet daar verandering in brengen. "We weten dat 9 miljoen mensen niks hebben aangegeven, en wij denken dat er hieruit genoeg mensen te halen zijn om de wachtlijsten weg te werken." Er is volgens Van Ee voldoende bereidheid, maar het ontbreekt de mensen aan initiatief door nonchalance en onwetendheid. "Zelfs een investering van 20 miljoen in voorlichting was niet voldoende om mensen te overtuigen."

Quote

De wachtlijsten worden steeds groter en dus zullen steeds meer mensen overlijden

Coert van Ee

Coert van Ee is zelf ook nierpatiënt. "Mijn nieren functioneerden maar voor 11 procent, dus moest ik gaan dialyseren. Maar langzamerhand gaat die nier-kwaliteit toch achteruit en kun je niet zonder donor. Bij mij kwam dat moment 18 jaar geleden en ik heb het geluk dat die donornier nog steeds goed functioneert. Sindsdien kan ik ook normaal functioneren in de maatschappij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CDA

Vijf jaar geleden diende toenmalig burgemeester Van Ee een motie in tijdens het CDA congres, waar 54 procent van de leden voorstemde. "Sinds die tijd hadden we goede hoop dat binnen het CDA er een gevoel zou ontstaan voor de nieuwe wetgeving. Helaas bleek dat 13 Kamerleden van het CDA tegen waren, tijdens de stemming in de Tweede Kamer. Uiteindelijk zal het CDA volgende week heel belangrijk worden in de uiteindelijke beslissing, maar het wordt heel spannend."

Het is nu of nooit volgens Van Ee. "We zijn al meer dan 15 jaar bezig met deze wetgeving en als deze stemming niet gehaald wordt, kan het nog wel 10 jaar duren voordat die weer terugkomt. Dan moet ik toch wel denken aan die 150 mensen die onnodig ieder jaar overlijden, terwijl het wel mogelijk is. Het is een kwestie van leven of dood."

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie