Achtergrond
KRO-NCRV

'Nederland weigert opzettelijk kalifaatkinderen op te halen, ze zijn daar aan het te creperen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland weigert opzettelijk kalifaatkinderen op te halen, ze zijn daar aan het te creperen'

Zeker 100 Nederlandse kinderen verblijven nu in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak. Het gaat om kalifaatkinderen van buitenlandse IS-strijders. Ze zijn vaak nog erg jong; soms pas een paar dagen oud. Wat moet er met deze kinderen gebeuren?

Sommige kinderen hebben geen ouders meer, of hebben ouders die strijden, vastzitten of niet te traceren zijn. In de rubriek Stand.nl van het NPO Radio 1-programma Spraakmakers luidde de stelling: De overheid moet Nederlandse kalifaatkinderen terug naar Nederland halen.

'Ze liggen te creperen'

Het standpunt van de VVD is duidelijk: de ouders hebben besloten om als terrorist onze democratische rechtstaat vaarwel te zeggen, dus zij én hun kinderen hoeven niet terug te komen.

Advocaat André Seebregts reageerde in Spraakmakers op dat standpunt. Seebregts staat momenteel drie vrouwen bij met in totaal negen kinderen, die momenteel vastzitten in een vluchtelingenkamp. "Er is sprake van een enorme humanitaire nood bij die kinderen", vertelt Seebregts. "Er is hepatitis B, tyfus, ze krijgen geen vaccinaties. Ze liggen te creperen. Ze willen heel erg graag terugkomen."

'Het is opzettelijk'

"Ze zitten nu in kampen van Koerden, en die Koerden zeggen: we willen zeker weten dat ze niet terug gaan naar IS-gebied, dus de Nederlandse overheid moet contact met ons opnemen, en dan mogen ze terug naar Nederland. De overheid moet alleen even bellen met dat kamp", vervolgt Seebregts. "Nederland weet dat die mensen pas weg kunnen komen als ze contact opnemen met autoriteiten in die kampen, en dat weigeren ze nu, dat is zeker opzettelijk."

Sebregts is nu aan het kijken of hij via een kort geding de overheid kan dwingen om die vrouwen en kinderen naar Nederland te halen.

VVD-kamerlid Bente Becker reageerde in Spraakmakers om het standpunt van de VVD toe te lichten: "Het gaat hier niet zomaar om ouders, het gaat om ouders die Nederland bewust hebben verlaten om zich aan te sluiten bij IS, en terrorist zijn geworden om onze vrije Nederlandse rechtstaat te bestrijden. Om dan te zeggen: we gaan deze ouders en hun kinderen opsporen en een luchtbrug organiseren gaat voor de VVD veel te ver."

'Zo zielig'

Becker vertelt dat er geld beschikbaar is om de situatie van de kinderen daar te helpen verbeteren als er, zoals André Seebregts eerder al zei, sprake is van humanitaire nood in de kampen. Maar ze wil beslist niet dat ze terug naar Nederland komen. De kinderen zijn volgens haar toch de dupe van de keuzes van hun ouders.

"Het is ontzettend ingewikkeld als er kinderen in het spel zijn", zegt ze in Spraakmakers. "Je kunt het ze niet verwijten, maar feit blijft wel dat ouders willens en wetens hun kinderen hierin hebben meegesleurd. We moeten niet, omdat we de kinderen zo zielig vinden, ze weer allemaal naar Nederland halen."

Beluister het gesprek hier terug:

Stand.nl: De overheid moet Nederlandse kalifaatkinderen terug naar Nederland halen

Ster advertentie
Ster advertentie