appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Forse toename van beleggingsfraude in 2017

ANP
donderdag 11 januari 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Beleggingsfraude onder particulieren is in 2017 toegenomen. Zowel het aantal gevallen van beleggingsfraude als de geleden schade werden fors hoger. Dat meldt de Fraudehelpdesk vandaag in het KRO-NCRV programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Reden voor de toename is volgens de Fraudehelpdesk de lage rentestand voor spaargeld. Mensen zoeken andere manieren om rendementen te halen en nemen daardoor grotere risico’s. Vooral de geleden schade bij de beleggingsfraude is groot: ruim 6 miljoen euro in 2016 tegen 1,4 miljoen in 2016. 

Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk vertelt dat het daadwerkelijke bedrag vermoedelijk hoger ligt. "Op meer plekken worden meldingen gedaan, bij de Autoriteit Financiële Markten worden veel van dit soort fraudes gemeld. Maar ook bij de politie. Dus wat wij weten, is maar het topje van de ijsberg."

'175.000 euro lichter'

Het gemiddelde schadebedrag is 20.000 euro hoger dan in 2016, vertelt Van Eck. "Maar er zitten grote uitschieters tussen, mensen die hun hele ziel en zaligheid, qua financiën, in handen leggen van foute partijen. Ik sprak net iemand die 175.000 euro lichter is geworden. Vooral als je ongevraagd benaderd wordt, dan moet je op je qui vive zijn."

'Jongeren zijn de dupe'

"Je zou zeggen dat mensen op leeftijd vaak de dupe zijn, maar het zijn juist mensen rond de leeftijd van 35 jaar", zegt Van Eck. Door de komst van internet worden mensen minder alert, denkt Van Eck. "Jongeren willen snel zaken doen online en lezen stukken minder gedegen. Daardoor gebeuren er ongelukken."

Luister hier het gesprek met Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk:

Forse toename van beleggingsfraude in 2017

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1