Achtergrond
KRO-NCRV

Topman Corendon: 'Uitstel opening Lelystad Airport bedroevend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Corendon: 'Uitstel opening Lelystad Airport bedroevend'

Steven van der Heijden, CEO van reisorganisatie Corendon vindt het een slecht idee om de opening van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. Dat zei hij vanochtend in Spraakmakers op NPO Radio 1.

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins pleit ervoor om de luchthaven pas in 2020 te openen in plaats van 2019. Volgens hem hebben veel mensen het gevoel dat het besluit rond Lelystad Airport met stoom en kokend water er doorheen wordt gedrukt. En door de opening uit te stellen hoopt hij het vertrouwen van het publiek in de overheid te herwinnen.

'Een heuse soap'

Van der Heijden noemt de gang van zaken rondom Lelystad Airport "een heuse soap". "We hebben de afgelopen jaren heel veel gediscussieerd met de overheid en met Schiphol over aan welke eisen Lelystad zou moeten voldoen. Het moet niet nog langer gaan duren."

Dat er een probleem is met de plannen rondom Lelystad, dat is volgens Van der Heijden wel duidelijk, maar volgens Van der Heijden moet er wel worden gekeken naar hoe ernstig die problemen dan zijn en hoe groot de fouten zijn die rondom het project zijn gemaakt. "Het uitstellen van een project waar 140 miljoen euro in wordt geïnvesteerd, puur vanwege het feit dat er een paar meetfoutjes zijn gemaakt, lijkt mij een wat overdreven reactie."

Stand.nl over uitstel opening Lelystad Airport



Met name de opmerking van de Corendon-topman dat het "om een paar boerderijen" zou gaan die hinder ondervinden, schoot bij veel luisteraars in het verkeerde keelgat. "Lachwekkend", noemde nieuwslezer Jan de Hoop de uitspraak van Van der Heijden. De Hoop woont op de Veluwe onder de aanvliegroute naar Lelystad. Volgens hem scheren de vliegtuigen straks op 1800 meter hoogte over de huizen van 750.000 mensen en miljoenen toeristen "die er van de stilte en de natuur genieten".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Desgevraagd zegt Steven van der Heijden in een reactie na afloop van de uitzending dat hij met de "paar boerderijen" doelde op de plekken die in de milieumetingen verkeerd waren berekend. "De kern van het probleem is dat de overheid een alternatief wil voor het vakantieverkeer op Schiphol en dat is er niet." Van der Heijden is het eens met iedereen die vindt dat Lelystad Airport eigenlijk op een verkeerde plek ligt, maar het besluit daarover is nu eenmaal genomen volgens hem. "Het is verbazingwekkend dat zelfs een doorwrocht regeerakkoord nu al op losse schroeven staat. Dat vind ik bedroevend en een voorbeeld van een onbetrouwbare overheid."
Ster advertentie
Ster advertentie