appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf Taalstaatmeester van 2017

ANP
zaterdag 30 december 2017 | KRO-NCRV | De Redactie

Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is de winnaar van de titel Taalstaatmeester van 2017. Dat werd zojuist bekendgemaakt in het programma De Taalstaat.

De verkiezing is een initiatief van het radioprogramma en het Genootschap Onze Taal. De andere genomineerden waren A.L. Snijders, de bedenker van het Zeer Korte Verhaal, en de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst.
 
De Taalstaat en Onze Taal zijn de afgelopen maanden op zoek gegaan naar de man of vrouw die zich dit jaar het beste heeft uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord: woordkunstenaars met de pen of met de stem. Uit de vele suggesties die binnenkwamen werden in De Taalstaat 26 personen voorgedragen.
 
Een jury bestaande uit taalwetenschapper René Appel, Vibeke Roeper directeur van Onze Taal en Hans Laroes, hoofdredacteur Journalistiek bij de KRO-NCRV, koos uit die voordrachten drie genomineerden. Daarop kon het publiek de afgelopen twee weken hun stem uitbrengen. Beatrice de Graaf won deze verkiezing met 46 procent van de stemmen.
 

Eiland van helderheid

Beatrice de Graaf werd voorgedragen door Els van Hoeke: “Terrorisme lokt harde woorden uit, maar Beatrice de Graaf relativeert deze ellendige problematiek met haar taal”, zo schreef zij in haar voordracht. Volgens jurylid Hans Laroes is De Graaf “Een eiland van helderheid in de zee van opwinding en angst”.
 
Bij de titel Taalstaatmeester van 2017 hoort een penning ontworpen door goudsmid Carla Dubbink. Beatrice de Graaf ontving de penning in de uitzending uit handen van juryvoorzitter René Appel.
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1