Achtergrond

Tourfinish van vandaag is mogelijk gemaakt door Nederlanders

foto: EO / Bas Redekerfoto: EO / Bas Redeker
  1. Nieuwschevron right
  2. Tourfinish van vandaag is mogelijk gemaakt door Nederlanders

[EO] De Touretappe van vandaag voert het peloton naar Finhaut-Emosson. Die finish is mede mogelijk gemaakt door twee Nederlanders die er een chalet runnen: Edward en Ilse Bekker.

In de bocht vlak voor het dorpje Finhaut zal de oplettende Tourrenner een bijzonder chalet treffen. Niet vanwege het uiterlijk, maar wel vanwege de mensen die er wonen. Edward en Ilse Bekker stoppen hun tijd normaliter in hun ski- en alpinismebedrijf, maar hebben het afgelopen jaar vooral heel erg veel puzzelwerk rondom de Tourfinish in Finhaut-Emosson gedaan. Ilse is namelijk lid van het comité directeur, de groep wielerfanaten uit het Zwitserse bergdorpje die de finish moet vormgeven.

Ilse legt uit: "Edward en ik waren in het begin de enige mensen met een racefiets in het dorp en reden regelmatig naar Emosson omhoog en begonnen voorzichtig enthousiast te raken over het idee van een wielerkoers naar boven. Twee andere dorpsbewoners bleken net als wij te dromen van een Tourfinish bovenop en zo begon het idee om het ook daadwerkelijk te gaan regelen."

Die twee andere dorpsbewoners wisten contact te leggen met de ASO, via de directeur van Luik-Bastenaken-Luik, en zo kon de lobby om de Tour naar Finhaut-Emosson te halen beginnen.

Verliefd op Petits Suisses

Na enig aandringen besloot de ASO langs te komen met een delegatie, waar onder meer Tourdirecteur Christian Prudhomme deel van uitmaakte. Ze vonden de locatie schitterend, maar zagen meteen een groot probleem. Op de stuwdam zelf was er niet alleen te weinig ruimte voor een finish, maar was er ook geen 'evacuatiemogelijkheid' voor de Tourkaravaan om te vertrekken. "In de Pyreneeën maakt de Tour daar nog wel eens een uitzondering voor, maar in de Alpen hebben ze zoveel opties dat dat geen noodzaak is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christian Prudhomme was desalniettemin verliefd geworden op de streek waar zijn Petits Suisses al jaren met veel plezier woonden. Toen hij op een dag met de auto terugreed vanaf een UCI-bijeenkomst in Aigle naar het vliegveld van Geneve, besloot de Tourdirecteur een omweg te nemen: via Finhaut-Emosson. Wat hij daar zag verraste hem. Door bouwwerkzaamheden aan de stuwdam was er een tunnel vanaf de top naar beneden gegraven. "Alsof je in de wereld van James Bond terechtkomt," verzuchtte Prudhomme toen de deuren op de dam opensloegen naar de 18 kilometer lange tunnel.

"Wij lieten hem de tunnel zien met in ons achterhoofd de Tour van 2018, 2019," legt Ilse Bekker uit, "maar het enthousiasme van Prudhomme was zo groot dat hij ons opbelde met de mededeling: we gaan het doen." En zo kwam het wielersprookje van de Bekkers uit - de Tour zou naar Finhaut komen, zou langs hun huis rijden en uiteindelijk finishen op hún berg...


Op de berg staat een grote houten fiets, zodat de bezoekers van de berg weten dat hier iets bijzonders gaat gebeuren. Foto: Ilse Bekker

Nederlandse berg

De afgelopen jaren is er al voorzichtig geoefend met de aankomst in Finhaut-Emosson. In de Tour De L'Avenir won de Nederlander Stef Clement de etappe met finish bovenop en in de Dauphiné Libéré was het Astana-coureur Lieuwe Westra die de ritzege pakte. Dat geeft uiteraard hoop voor een Nederlandse overwinning in de Tour de France. Ilse Bekker: "Het zou toch fantastisch zijn als dit de nieuwe Nederlandse berg wordt?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mocht het geen Nederlander worden, dan heeft Nairo Quintana bijzonder goede papieren - mits de benen meewerken uiteraard. De Colombiaan verkende de klim al enkele keren en werd door Ilse Bekker gespot met een paar ploeggenoten.


Quintana met onder meer ploeg- en landgenoot Winner Anacona. Foto: Ilse Bekker

Wie er ook wint, één ding is zeker: ondanks haar ervaring als rondemiss bij onder andere de Amstel Gold Race, zal Ilse Bekker niet de dame zijn die de bloemen aan de winnaar mag overhandigen. "Daar heeft de Tour veel frissere dames voor met beduidend minder slaapgebrek dan ik. Ik denk dat ik net als de marmotten op de berg na de Tour mijn holletje ga opzoeken om flink bij te slapen."

Verslaggever Reinout Meijer verkende de berg alvast voor NPO Radio 1:

Luister tot 18.00 uur naar Radio Tour de France voor een verslag van deze etappe

Ster advertentie
Ster advertentie