Achtergrond
EO

'We zijn in Nederland het samenleven verleerd'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn in Nederland het samenleven verleerd'

Minister van VWS Hugo de Jonge omarmt het plan van SP-zorgwoordvoerder Lilian Marijnissen die volgende week een initiatiefnota indient voor zogenaamde zorgbuurthuizen. Dat liet hij weten bij Dit is de Dag. "Het lijkt op het pact voor ouderenzorg dat wij als kabinet ook willen maken, tegen de eenzaamheid en gericht op betere zorg in de buurt. Mooi als we over de partijen heen samen de schouders er onder kunnen zetten."

"We hebben een grote opdracht als kabinet om de ouderenzorg te verbeteren," stelt vicepremier De Jonge. "De komende jaren gaat er ruim 2 miljard extra naar de ouderenzorg. Dat ga je wel merken." Over de wens om meer salaris voor zorgpersoneel zegt hij: "Daar is altijd ruimte voor. Ieder jaar heeft de overheid een bedrag beschikbaar om te zorgen dat de cao’s kunnen meegroeien met de markt"'

De Jonge is blij met de twee miljard die geïnvesteerd zal worden in de ouderenzorg, maar vindt wel dat de manier van financiering, nu automatisch gekoppeld aan de kwaliteitseisen van het Zorginstituut, anders zou moeten. "Als het gaat om kiezen in schaarste voor een begroting, dan moet je altijd een politieke weging kunnen maken."

Eenzaamheid los van voltooid leven

Volgens het Ministerie van VWS is het ook een groot probleem dat meer dan de helft van 75-plussers eenzaam is. "Het is een groeiend probleem van de samenleving, maar als overheid kunnen we ons daar niet bij neerleggen. We zijn in Nederland het samenleven een beetje verleerd. Ouderen die zich steeds minder betrokken voelen bij de samenleving, die moeten voelen dat ze er nog echt wel toe doen."

Of de uitwerking van het manifest 'Waardig ouder worden' ook kan voorkomen dat minder mensen kiezen voor euthanasie bij voltooid leven, iets waar vooral coalitiepartij ChristenUnie op hoopt, dat weet de minister niet. "Dat durf ik niet te zeggen. Maar we moeten wel werken aan een samenleving waarin ouderen ten volle gezien en gewaardeerd worden."

Hugo de Jonge wil het verschil maken in ouderenzorg

Ster advertentie
Ster advertentie