appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

IOC: Rusland niet naar de Spelen, schone Russen wél welkom

ANP
dinsdag 5 december 2017 | EO | NOS | Bas Redeker Twitter

De Russische vlag zal in februari niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het Internationaal Olympisch Comité weert Rusland van de Spelen. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach bekend gemaakt op een speciale persconferentie.

Het besluit is genomen na een onderzoek naar een door de Russische staat gerunde dopingoperatie tijdens de Spelen van 2014 in Sochi. 'Schone' Russische atleten zijn wél welkom, zegt het IOC. Maar die zullen, nadat ze bewezen hebben echt schoon te zijn, deelnemen onder de neutrale vlag.

Correspondent David Jan Godfroid in Moskou meldt aan het begin van de avond dat er nog geen officiele reactie van de Russische regering is, maar heeft wel al een aantal leden uit het parlement horen reageren:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook de voormalig minister van sport, Vitaly Mutko, is door het IOC geschorst. Mutko zou volgens klokkenluider Grigory Rodchenkov een van de architecten van het project zijn en dat acht het IOC bewezen. Opmerkelijk: Mutko is nog wél hoofd van het organiserend comité van het WK voetbal in Rusland komende zomer.

Journalist Derk Sauer - woonachtig in Rusland - duidt de impact van het besluit op Twitter:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dopingautoriteit

Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit reageert bij Langs de Lijn En Omstreken verheugd op het besluit van het IOC. "Het is een goede en correcte beslissing, waar we als internationale dopingorganisaties op aan hebben gedrongen. De sfeer sloeg de afgelopen weken om, je merkte dat het IOC naar dit besluit aan het neigen was."

Als er geen bewijs tegen een sporter is, gaat het IOC uit van hun onschuld en mogen ze meedoen. Gaat het echter om een sporter die in een (ver) verleden betrapt is, dan kunnen ze deelname ogenschijnlijk vergeten. Ram: "Ik kan het niet anders lezen dan dat iemand als Pavel Koeliznjikov, die op zijn 17e betrapt is op doping, ook niet mee mag doen. Er staat: iedereen die betrapt is op een dopingovertreding mag niet meedoen." 

Ram verwacht echter niet dat iedereen het er zomaar bij zal laten zitten. "Ik denk dat sommige individuele sporters dit niet gaan accepteren."

Luister terug: Herman Ram over IOC-besluit

NOC*NSF

Ook NOC*NSF reageert op Radio 1 op het besluit van het IOC. Directeur Gerard Dielessen: "Het is een ferm besluit en we zijn er blij mee. Er is een goed evenwicht gevonden om enerzijds het instituut Rusland zwaar te straffen, maar anderzijds het belang van de schone sporters wel te respecteren."

De uitspraak van het IOC werpt ook een ander licht op de Winterspelen in Sochi. "Het is nu bewezen dat ze tot aan de sportminister toe op de hoogte waren van de systematische manipulatie. En dat we nu horen dat tijdens die prachtige Spelen van 2014 systematisch doping gebruikt is.. dat stemt niet vrolijk."

Luister terug: Gerard Dielessen over IOC-besluit

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1