Achtergrond

Poch: 'Ik word vrijgesproken'

foto: ANP / Niels Wenstedtfoto: ANP / Niels Wenstedt
  1. Nieuwschevron right
  2. Poch: 'Ik word vrijgesproken'

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch verwacht vandaag vrijgesproken te worden. Journalist Jos Slats belde de piloot gisteravond nog vanuit de gevangenis. "Hij wekte de indruk dat hij vanuit het rechterlijk apparaat signalen had gekregen dat hij zou worden vrijgesproken", aldus de journalist van KRO-NCRV.

Poch werd in 2009 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de militaire junta in Argentinië. Hij zou als piloot ‘dodenvluchten’ hebben uitgevoerd. Poch, wiens zaak nu na acht jaar eindelijk behandeld wordt, ontkent dit. Hij verwacht dat de rechtbank hem gelijk geeft.

Bewijzen

De zaak-Poch kwam aan het rollen toen twee voormalig collega-piloten zeiden dat ze Poch hadden horen praten over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. Dit bleek echter anders te liggen: de piloten hadden dit helemaal niet gehoord, stelt Slats.

De openbaar aanklager in Argentinië stelt meer bewijzen tegen Poch te hebben, maar ook deze bewijzen niks, zegt Slats. Zo zit er een brief in waarin Poch wordt bedankt voor bewezen diensten aan de marine. Wat die diensten precies zijn, wordt niet vermeld, maar de aanklager zegt dat hij bedankt wordt voor het uitvoeren van dodenvluchten. "Krankzinnig", aldus de journalist.

De uitspraak in de zaak-Poch wordt deze middag verwacht.

Luister hier het Mediaforum met het interview met Jos Slats terug:

Het Mediaforum met Sanne Terlingen en Casper Sikkema

Ster advertentie
Ster advertentie