Achtergrond
EO

'Abortuspil bij de huisarts is minder belastend voor patiënt'

foto: Anne Fleur Dekkerfoto: Anne Fleur Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Abortuspil bij de huisarts is minder belastend voor patiënt'

Het huidige kabinet is niet voornemens mogelijk te maken dat de abortuspil via de huisarts te verkrijgen is. Dat stuit tegen het zere been van publicist en activist Anne Fleur Dekker, die deze week schreef dat zij het psychisch minder belastend had gevonden als haar abortus via de huisarts had gelopen.

Is abortuspil beter af bij de huisarts?

Een petitie om voor elkaar te krijgen dat de pil daar toch voorgeschreven kan worden, is inmiddels ruim 2400 keer ondertekend, onder meer door Dekker die in Dit is de Dag aangeeft vier jaar geleden een abortus te hebben ondergaan. Ze schreef er een column over. "Ik liep daar al een tijdje mee rond. Het viel mij op dat in de nasleep van de Me Too Campagne, er niet gesproken werd over abortus, terwijl dat toch ook een gevolg kan zijn van seksueel misbruik."

Minder belastend

Dekker haar eigen ervaringen met een abortusarts doen haar beseffen dat ze beter af zou zijn geweest bij haar eigen huisarts. "Ik had nu twee uur aan voorbereidende gesprekken voordat ik de behandeling kon ondergaan, met een verpleegkundige die ik niet kende, en die je ook nog eens in de richting duwde om het kind te houden. Dit traject had ook via mijn eigen arts gekund, dan heb je een bekend gezicht voor je, is het comfortabeler en was het minder belastend dan dat het nu was."

Dat de huisarts ook voordelen heeft, beseft Esmé Wiegman van NPV Zorg wel. Maar een abortus is niet zomaar een behandeling, en kan dus het best door een echte abortusarts worden uitgevoerd. "Het is een medische handeling die valt onder het wetboek van strafrecht. En bij het toepassen van die handeling komt er heel wat voorbereiding kijken, en sociale vaardigheden, dat je je af moet vragen of dat wel mogelijk is bij een huisarts."

'Geen normale behandeling'

Wiegman maakt zich ook zorgen wanneer een abortuspil via de huisarts te verkrijgen is, vanwege de mogelijke normalisering. "Het moet zo blijven dat abortus niet een normale medische behandeling wordt, waar je normaal gesproken voor bij de huisarts komt."

Ster advertentie
Ster advertentie