Achtergrond

Waarom een rouwjurk maken van een trouwjurk kan helpen bij het verwerken van verlies

foto: Angel Gowns by Floor-de-Lisfoto: Angel Gowns by Floor-de-Lis
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een rouwjurk maken van een trouwjurk kan helpen bij het verwerken van verlies

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat ieder kindje met 40 weken geboren wordt. Op 17 november is het Wereld Prematuren Dag en wordt er stilgestaan bij te vroeg geboren kinderen. Gelukkig zijn er baby's die dit overleven, maar helaas moeten sommige ouders ook afscheid nemen van hun pasgeboren kindje. Maar wat voor kleding moeten deze kindjes dragen? En hoe neem je je overleden baby mee naar huis? Een gesprek over een opmerkelijk project bij Langs de Lijn En Omstreken.

JoAnne van der Est kwam erachter dat er weinig kleding en spullen voor premature kindjes zijn. "En daarom heb ik Angel Gowns by Floor-de-Lis opgericht, omdat ik van dichtbij heb meegemaakt hoe waardevol het is dat te hebben." JoAnne verloor vorig jaar haar kleindochter Floor, die met 24 weken werd geboren. "Ik was verbijsterd toen mijn dochter vertelde dat ze alle spulletjes meekreeg in een blauw pedaalemmerzakje. Direct was ik er van overtuigd dat dit anders moest."

Daarom besloot JoAnne een brief te sturen naar het Erasmus MC in Rotterdam, om aan te geven wat dit bewuste moment voor haar betekende. "Het was voor ons echt een eye-opener om dit te horen", vertelt verpleegkundige Inez Leeuwenburgh van de afdeling Neonatologie. "Wij deden de spulletjes in een blauw pedaalemmerzakje, omdat het Erasmus MC alleen maar grote tassen heeft. Vanuit praktisch oogpunt leek ons dit handiger. Wij stonden er alleen totaal niet bij stil wat dit voor nabestaanden betekent."

Trouwjurken

JoAnne stuitte op het idee van 'Angel Gowns', een concept uit Amerika. Oude trouwjurken worden vermaakt tot jurken voor engeltjes, zogenaamde rouwjurken. "Met dit idee ging ik naar het Erasmus MC, ook om te zien of er behoefte was aan die jurkjes. En dat was er."

Door verschillende oproepen stuurden mensen hun trouwjurken in. "We krijgen ze via ouders van overleden kindjes, of van mensen die begaan zijn met de gedachte waarom we dit doen. Op dit moment hebben we al 700 trouwjurken tot onze beschikking."

Nu maakt JoAnne niet alleen rouwjurken. Ze ontwikkelt samen met vier andere vrijwilligers ook mutsjes, kimono’s, gedenkzakjes waar spulletjes in gedaan kunnen worden, en gehaakte mandjes. Hier kunnen ouders hun kindje in meenemen. "Dat ziet er echt zo mooi uit", zegt verpleegkundige Inez. "Anders werden de kinderen in een doek gelegd en op de arm meegenomen." Het kan ook van grote betekenis zijn voor ouders met weinig geld. "De aanschaf van een kistje kan veel geld kosten. Daarom heeft JoAnne er nu voor gezorgd dat er een deksel op kan. Dan kunnen kindjes in dit mandje begraven worden."

Voetprintje

JoAnne heeft tot nu toe vrijwel geen reactie gekregen vanuit ouders, maar hoort wel via de verpleegkundigen wat het voor hen betekent. "Ze vinden het heel fijn en mooi dat ze de keuze hebben om de spullen die ik maak te gebruiken."

Inez Leeuwenburgh is ook blij met de ontwikkeling die het ziekenhuis heeft doorgemaakt sinds het initiatief van JoAnne. "Er wordt aandacht besteed aan overleden baby’s en het wordt waardevol afgesloten." Dat laatste was voor JoAnne een belangrijk doel. "Zo heeft mijn kleindochter Floor ondanks haar overlijden een voetprintje achtergelaten doordat wij dit mogen doen."

Wilt u meer weten over de stichting? Klik dan hier om naar de site te gaan van 'Angel Gowns by Floor-de-Lis'

Ster advertentie
Ster advertentie