appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Het Sinterklaasverhaal is altijd in ontwikkeling en die stopt nooit ergens'

ANP
dinsdag 7 november 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Wie wil weten hoe de TV-Pieten er dit jaar uit gaan zien bij het Sinterklaasjournaal, zal nog even geduld moeten hebben. De NTR liet eerder in een persbericht weten dat Sinterklaas 'een bont gezelschap van helpers' zou hebben. Maar dat slaat op de acteurs die dit jaar meewerken en niet op het uiterlijk van de Pieten, aldus NTR-directeur Paul Römer in het Mediaforum van vandaag. De nieuwsgierigen moeten dus nog even wachten, tot de intocht op 18 november.

'Experiment met stroopwafelpieten niet aangeslagen'

De NTR vindt wel dat het experimenteren met clownspieten en stroopwafelpieten niet is aangeslagen. Dat neemt niet weg dat de route die is ingezet (''Piet is niet zwart als roet, Piet is zwart van roet''), doorgezet gaat worden. Dat is namelijk het verhaal: Piet komt door de schoorsteen om cadeautjes te brengen, en hoe vaker je door de schoorsteen gaat, hoe viezer en gekleurder je wordt.

Is de Pietendiscussie relaxter geworden?

Minder dan 2 weken voor de intocht van Sinterklaas in Dokkum lijkt de Pietendiscussie minder te spelen dan eerdere jaren. Het debat wordt zo langzamerhand net zo'n traditie als Sinterklaas zelf, aldus Klein. ''Misschien is iedereen wel een beetje murw'', zei RTL-hoofdredacteur Pieter Klein. ''Ik ben het een beetje zat''.

Volgens NTR-directeur Paul Römer staat vooral de 'grote, zwijgende meerderheid' er veel relaxter in: ''Er moet ruimte zijn voor al die meningen en visies in hoe mensen het privé wensen te vieren.''

Bange gemeentes

Het Algemeen Dagblad presenteerde dinsdag de 'Pietenatlas', een overzichtskaart met per gemeente de kleur van de Pieten. Veel gemeentes veranderen niets. Opvallend daarbij is ook het grote aantal gemeentes dat geen commentaar wilde geven omdat ze volgens de krant vinden dat 'de media de discussie in leven houden'. Maar volgens Klein zijn veel gemeentes bang om zichzelf uit te spreken, om mensen niet tegen de haren in te strijken. Hij is daar duidelijk over: ''Niet zo verkrampt doen''. Römer is het daar mee eens, maar je ziet dat het nog steeds moeilijk is om 'open en ontspannen' te discussiëren.

Beluister hier het hele Mediaforum met Paul Römer en Pieter Klein

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1