Achtergrond

Deze 'terroristenjaagster' neemt wraak op IS'ers

foto: Tom Kleijnfoto: Tom Kleijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 'terroristenjaagster' neemt wraak op IS'ers

[KRO-NCRV] ''Op het eerste gezicht lijkt Wahida Mohammed een vrolijke vrouw, maar als je met haar op pad gaat wordt haar gezicht steeds strakker'', vertelt verslaggever Tom Kleijn in De Ochtend. Wahida jaagt met haar militie van tachtig gewapende soldaten op IS strijders en Kleijn ging drie dagen met deze 'terroristenjaagster' op pad.

Wahida is geen normale vrouw uit Irak van in de veertig. Ze overleefde zes aanslagen en verloor veel familieleden aan IS: broers, neven, haar eerste man en uiteindelijk ook haar tweede. Deze man had een militie die jaagde op IS. Wahida besloot om dit netwerk over te nemen en staat nu als vrouw aan het hoofd van de organisatie.

In het Noorden van Irak zit wraak nemen in de cultuur. Het loopt dan ook niet goed af met de IS'ers die Wahida en haar bataljon te pakken krijgen.

De klopjacht naar IS

Wahida jaagt met haar militie van tachtig gewapende soldaten op IS-strijders die nog in het gebied zitten. ''Ze lopen als een jonge groep honden om haar heen'', neemt Kleijn waar. Wahida is de enige vrouw in Irak die deze positie inneemt. Ze hakt hoofden af en sleept lichamen door de straten. Door de mannen wordt ze op handen gedragen.

Wahida Mohammed op een eerdere foto met het hoofd van een voormalig IS-strijder

'Ze keken alsof ze een trofee hadden bemachtigd'

Kleijn beschrijft hoe Wahida te werk gaat. "We gaan met haar mee naar een dorpje diep in de woestijn. Daar vecht het Irakese leger nog met IS. De troepen van Wahida gaan naar het front en de generaal van die troepen komt op een gegeven moment terug en zegt: 'Ik heb drie cadeautjes voor je.'

De generaal wijst op de twee auto’s die voor haar klaarstaan. Wahida opent de achterklep van de auto waarin een vrouw geboeid en geblinddoekt zit. De vrouw zou relaties hebben met IS-commandanten. In de tweede auto zitten twee IS-strijders gevangen. Ruig door de woestijn rijdend worden de gevangenen meegenomen. Vervolgens worden ze in een kamer gestopt en hoort Kleijn van de tolk dat ze vermoord gaan worden.

Een hele andere wereld

Het contrast is voor Klein erg groot. In kamer één eet de cameraploeg met Wahida een hapje en in kamer twee zit de vrouw ineengekrompen gevangen. Van de IS-strijders is bijna niets meer over. "Die ene jongen was pas 16", vertelt Kleijn.

Kleijn vraagt aan Wahida of ze begrijpt hoe schokkend het voor hem is. Dan zegt ze: "Waar jij vandaan komt, daar komt de brandweer als er een kat in de boom zit. En hier worden kinderen van vijf jaar vermoord. Waar heb je het over?"

Sympathie voor Wahida heeft Kleijn niet. ''Ze is leuk met haar kleinkinderen, maar begrip voor iemand die mensen onthoofdt heb ik niet.''

Luister hier het hele gesprek met Tom Kleijn

In Irak jaagt Wahida op IS-strijders. Hoe breng je dat als journalist in beeld?

Bekijk hier het eerste deel van de reportage Oog om Oog in Irak van Brandpunt.

Ster advertentie
Ster advertentie