Achtergrond

'Nederlandse maatschappij moet meer waardering tonen voor onze militairen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse maatschappij moet meer waardering tonen voor onze militairen'

[KRO-NCRV] Naast de jaarlijkse Veteranendag moet er nóg een dag komen waarop we stilstaan bij de verdiensten van onze veteranen. Daarvoor pleit majoor Marco Kroon, drager van de hoogste onderscheiding voor militairen, in Stand.nl op NPO Radio 1.

De majoor denkt aan een festival, vergelijkbaar met de festivals die op Bevrijdingsdag worden georganiseerd, om veteranen in het zonnetje te zetten. Iedere gemeente zou zijn eigen regionale variant kunnen organiseren.

Ruim een kwart van de veteranen met gevechtservaring voelt zich na terugkomst uit oorlogsgebied ondergewaardeerd door de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut. Bijna veertig procent van hen krijgt bovendien vaker last van gezondheidsklachten.

'Amerikaanse waardering is bijna gênant'

''We mogen als Nederlandse maatschappij best wat meer waardering tonen voor onze militairen'', reageert Kroon. Volgens de majoor zou het daarbij helpen als veteranen zichtbaarder zouden zijn. "Een veteraan slaat zich niet zo snel op de borst'', legt Kroon uit.

In Amerika gaat men heel anders om met veteranen, zo ervoer de drager van de Militaire Willems-Orde toen hij in 2010 bij generaal Petraeus op bezoek was. ''Ik vond dat gênant'', biecht hij op. ''Men gaat daar bijna op de banken staan en applaudisseren als je binnenkomt. Dat hoeft van mij nou ook weer niet.''

Ster advertentie
Ster advertentie