Achtergrond
EONOS

'Hendrik Groen is intiem, humorvol en ontroerend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hendrik Groen is intiem, humorvol en ontroerend'

De dagboeken en de nieuwe tv-serie over het personage Hendrik Groen slaan aan. Miljoenen mensen beleven er plezier aan. "Het is intiem, humorvol en ontroerend", zegt actrice Rosa Reuten, die in de tv-serie directeur Stelwagen speelt. "Een serie voor en door ouderen zie je ook niet veel, dus het is goed dat we die nu hebben." Bij Langs de Lijn En Omstreken zijn actrices Rosa Reuten en Olga Zuiderhoek én verzorgingshuismanager Astrid Poutsma te gast.

De geheime dagboeken van de bejaarde Hendrik Groen gaan over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. De senioren hebben te maken met lichamelijke ongemakken en een leven waarin niet zo veel meer gebeurt. Toch proberen ze er het beste van te maken. "Zo gaat het echt", zegt actrice Olga Zuiderhoek. "De mensen in de serie organiseren ook zelf uitjes, om te laten zien hoe je toch vrolijk oud kan worden."

Astrid Poutsma, manager van twee verpleeghuizen in Rotterdam, vindt dat het verhaal van Hendrik Groen rake thema's aansnijdt. "Ouderenzorg is leuk, maar er zitten ook cynische en harde kanten aan. Het is een soort overleven. Gelukkig staan bij ons wonen en welzijn wel boven regels. Onze huizen zijn van de bewoners, niet van ons."

Parallellen

De serie begint met het overlijden van een bewoner, waarna de familie de kamer binnen een week leeg moet ruimen. Directrice Stelwagen verschuilt zich achter de regels. Maar volgens Astrid Poutstra gaat het ook echt zo. "Dat zijn de regels van het zorgkantoor. Er staat een nieuw iemand op de wachtlijst die ook graag een plekje wel. Het gaat zeker om de euro’s, maar ik vind dat je de regels soms ook moet overtreden. Je moet erover in gesprek gaan."

Wel is het Hendrik Groen-verhaal hier en daar wat aangedikt. "Voor de humor", vertelt Olga Zuiderhoek. "Zoals het verzorgend personeel doet bijvoorbeeld." Een kille houding tonen richting de bejaarden is volgens manager Poutstra inderdaad ‘not done’. "Mensen die dit vak kiezen doen het met hun hart. Geklaag van oudjes? Ja, dat hoort erbij. Je hoort er ook naar te luisteren."


vlnr: Olga Zuiderhoek, Rosa Reuten en Astrid Poutsma

Opmerkelijke parallel tussen de tv-serie en Poutsma's verpleeghuis is het aquarium. In de tv-serie sterven de vissen omdat er een oliebol in het water belandt. Toen Poutsma kort geleden een aquarium liet plaatsen wilde een bewoner erin gaan vissen. Daar stak ze een stokje voor, maar ze organiseerde daarna wel dat bewoners konden vissen bij een forelkwekerij.

Actrices Zuiderhoek en Reuten zijn van de personages in de serie gaan houden. Zuiderhoek speelt Eefje, die de vriendin wordt van Hendrik Groen. "Hendrik heeft een zetje nodig, zoals zoveel mannen. Hij heeft humor en wordt wat stoerder." Reuten was verrast dat ze gevraagd werd voor de rol van Stelwagen. "Ik had een andere voorstelling bij haar, en dacht aan een forse oudere vrouw met klotskuiten. Het is leuk om haar te spelen. Ik bedacht me: misschien heeft ze wel helemaal niet voor die baan gekozen. Ze heeft veel stress, en denkt: wat moet ik met al die bejaarden?"

Actrices Olga Zuiderhoek en Rosa Reuten over Hendrik Groen

Het programma 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen' is de komende 11 maandagen te zien op NPO 1.

Ster advertentie
Ster advertentie