appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Niet alleen vakkennis is belangrijk voor een minister'

ANP
donderdag 19 oktober 2017 | KRO-NCRV | redactie De Ochtend Twitter

Langzamerhand worden de namen bekend van de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Volkskrant columnist Bert Wagendorp constateert dat het een politieke uitruil is waar mensen niet altijd terecht komen op post waar ze vakkennis van hebben. Hoe gaat zo'n proces eigenlijk in zijn werk?

Wagendorp schrijft in zijn column: Halbe Zijlstra wordt minister van Buitenlandse Zaken, want hij is wel eens in het buitenland geweest. Hugo de Jonge was wethouder van onderwijs maar krijgt Ouderenzorg, Carola Schouten krijgt waarschijnlijk Landbouw en niet Sociale Zaken.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wouter Bos, oud minister van Financiën, zegt in De Ochtend de de analyse van Wagendorp 'wel wat te wensen over laat'. "Het kan natuurlijk wel helpen, als je iets weet van het vakgebied waar je minister van wordt. Maar het kan ook een nadeel zijn als je te veel weet van een vakgebied. Dan zit je, bij wijze van spreken, je eigen ambtenaren in de weg."

'Een frisse blik is soms goed'

"Soms ben je te vergroeid met belangen in een bepaalde sector en helpt het enorm als je van buiten komt en met een frisse blik kijkt." Volgens Bos moet je een aantal andere dingen dan wél goed kunnen: nieuwe dossiers eigen maken en goede relaties opbouwen, om een paar voorbeelden te noemen.  

Politieke uitruil

Bij het uitzoeken van bewindspersonen is de hoofdregel: het is een zaak van de desbetreffende partij, vertelt Bos. Tenminste, nadat de verschillende posten verdeeld zijn over de partijen. "Dat is wel een ingewikkeld spel. In de vorige formatie wilde de PvdA twee bewindslieden leveren op sociale zaken en de VVD wilde twee bewindslieden op Justitie leveren. Dat soort dingen worden met elkaar besproken."

'Je wil iedereen iets geven'

Met vier partijen is dat best lastig, denkt Bos. "Als je allemaal hetzelfde wil, wordt het toch een beetje ruilen en probeer je iedereen íets te geven." Maar volgens Bos gaan partijbelangen niet boven de vakkennis. "Vakkennis is niet het enige dat belangrijk is voor een minister. We hebben ook vakministers gezien de hopeloos ten onder zijn gegaan. En we hebben ook ministers gezien die helemaal niets wisten van een bepaald vakgebied, en die het erg goed gedaan hebben."

Luister hier het hele gesprek met Wouter Bos

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1