Achtergrond
EO

Moet de incassobranche aan banden worden gelegd?

foto: De Correspondentfoto: De Correspondent
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de incassobranche aan banden worden gelegd?

Vandaag publiceerde De Correspondent een manifest voor een Schuldvrij Nederland: Vijf aanbevelingen aan de landelijke politiek om de schuldproblematiek in Nederland op te lossen. Bij Dit is de Dag een goed gesprek met een van de initiatiefnemers van het manifest en de brancheorganisatie van incassobedrijven.

Onder de steunbetuigers zijn bedrijven als Achmea en KPN, saneringsrechters, deurwaarders, schuldhulpvrijwilligers en wethouders. Volgens Jesse Frederik van De Correspondent is de overheid zelf "de grootste boef", maar zou de incassobranche ook strenger gereguleerd moeten worden.

Jan Franssen, voorzitter van de NVI, de brancheorganisatie voor gecertificeerde incassobedrijven reageert in Dit is de Dag op het manifest en op enkele punten die al zijn opgenomen in het regeerakkoord van het komende kabinet. De NVI is bijvoorbeeld voorstander van een register. Franssen: "Ons uitgangspunt is nu al dat onze leden zich aan een gedragscode houden en we hebben een interne klachtenregeling. Maar we zijn ook voor een wettelijke regeling voor onze branche."

Volgens Jesse Frederik zijn er wel degelijk NVI-leden die teveel extra kosten vragen van schuldenaren, tegen de wettelijke regels in. "Het probleem is dat er wordt uit gegaan van de zelfredzaamheid van mensen. Dat mensen wel klagen of naar de rechter gaan. Maar de meeste mensen doen dat niet." Volgens de Autoriteit Consument en Markt zijn twintig procent van de brieven van incassobureau’s niet kloppend. De NVI herkent die cijfers niet. Franssen: "Wij vragen altijd, leg ons de bewijzen over, maar we krijgen vaak niks van de ACM en de Consumentenbond."

Regeerakkoord

In het regeerakkoord wordt gesproken van een mogelijke vermindering van het minimumbedrag dat incassobureau’s nu mogen vragen. Dat is nu 40 euro. Jesse Frederik vindt dat een goed idee. "Ik vind het wel onredelijk als iemand een fout heeft gemaakt bij het overboeken van 1 euro, dat er daar dan nog 40 euro bovenop zou komen. Dat soort dingen gebeuren." Jan Franssen van de NVI moet nog maar zien hoe het komend kabinet het regeerakkoord concreet zal uitwerken, maar staat niet te springen. "We zullen nog er met de overheid over in overleg gaan."

Frederik is wel kritisch op een ander aspect van het regeerakkoord. Er gaat 25 miljoen extra naar schuldhulpverlening toe. "Maar kijk eerst nou eens naar hoe je dat hebt georganiseerd. Ik ben laatst meegegaan met een deurwaarder. Er ligt bij sommige mensen al een enorme stapel post, maar dan komen wij nog even beleg leggen op een bank van 200 euro.."

Dan nog de uitvoeringsvraag. Wat vinden Franssen en Frederik van ChristenUnie secondant Carola Schouten, die de schulden paragraaf in het regeerakkoord schreef, als Minister van Sociale Zaken? Franssen: "Carola Schouten is een kundig Kamerlid gebleken en of ze dat ook als bewindspersoon zou zijn, moet nog maar blijken. Maar: wij zouden met een open mind het gesprek aangaan." Frederik is stelliger: "Ik heb er bij haar vertrouwen in dat het de goede kant op zal gaan."

Moet incassobranche aan banden?

Ster advertentie
Ster advertentie