Achtergrond
EONOS

'De Kuip is voor mij de hemel op aarde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Kuip is voor mij de hemel op aarde'

Na bijna 25 jaar bij de NOS te hebben gewerkt, kiest directeur Jan de Jong ervoor een nieuwe uitdaging aan te gaan. Niet zomaar een, hij wordt de nieuwe baas van Feyenoord. Bij Langs de Lijn En Omstreken schuift hij aan voor een afscheidsgesprek.

Heel goed voetballen kan De Jong niet. Maar daarvoor is hij ook niet aangenomen bij de Rotterdamse club. Zijn opdracht is er een stabiele topclub van te maken. "In de afgelopen drie decennia is Feyenoord net zo vaak kampioen geworden als dat er Elfstedentochten zijn verreden. Dat is niet goed voor een club met een omvang als die van Feyenoord. Ik wil dat de dalen minder diep worden en de pieken gelijk blijven zodat we meer om de prijzen kunnen spelen."

Wat daarmee ongetwijfeld meespeelt is dat De Jong niet houdt van verliezen. Zelfs niet als hij een potje memorie speelt met mijn kinderen. "Ik heb altijd meegekregen dat het eigenlijk het beste is als je een kind laat winnen, maar dat vond ik soms wel moeilijk hoor.”

Kinderkaartje van 2 gulden

In de tijd dat de nieuwe baas van Feyenoord voor de eerste keer in De Kuip zat, was Nederland het best voetballende land van de wereld. Er werd dus ook nauwelijks verloren. Ook niet toen De Jong zag hoe Feyenoord met 3-1 won van Go Ahead Eagles in 1975. "Die wedstrijd heeft zo’n indruk op mij gemaakt. Ik kon naar binnen met een kinderkaartje van 2 gulden. En op het moment dat je er zit heb ik alleen maar om mij heen zitten kijken. Het stadion, die trappen, de mensen, en het voetbal. Het was voor mij de hemel op aarde.”

De Jong is echt een kind van die tijd. De Nederlandse sportmentaliteit van, wie doet mij wat, we staan ergens voor en dat dragen we uit, “wat Willem van Hanegem bijvoorbeeld uitstraalde”, heeft hem gemaakt tot wie hij nu is. “Zelfvertrouwen, durf en lef heeft altijd mijn sympathie. Of het nou gaat om koken of muziek maken, als iemand goed is, spreekt mij dat altijd aan. Maar als je talent hebt, en je haalt er niet alles uit, dan is dat haast misdaad.”

Elfstedentocht

In de carrière van Jan de Jong bij de NOS, zijn hem drie gebeurtenissen echt bijgebleven. Een daarvan is de Elfstedentocht. En dan vooral die van 4 januari 1997. "Dat was echt de allergrootste televisieproductie. Heden ten dage kost zoiets rond de 3 miljoen euro." In zijn tijd bij de NOS heeft De Jong maar een Elfstedentocht meegemaakt. Stiekem droomt hij nog wel eens over een nieuwe 'Tocht der Tochten'.

Sport7

Wat De Jong ook is bijgebleven is Sport7. Als een duveltje uit een doosje was daar in 1996 ineens die zender. Niemand had er nog van gehoord en voor de NOS, en de medewerkers van Studio Sport kwam dit dan ook als een donderslag bij heldere hemel. "Het bastion Studio Sport werd aangevallen en heel Nederland stond op z’n achterste benen. We deden er ineens niet meer toe, we werden afgeschreven. Uiteindelijk was de zender geen lang leven beschoren. Dat kwam vooral omdat zij 2 gulden per persoon vroegen voor die zender.”

Binnenvallen Tarik Z. bij de NOS

Als hij het fragment in Langs de Lijn En Omstreken terug hoort waarin Tarik Z. het gebouw van de NOS binnendringt, krijgt De Jong weer kippenvel. "Je moet het zien in de context van dat het 22 dagen na 'Charlie Hebdo' is. Dus de angst zat er goed in. Opeens krijg ik een telefoontje: er is een bewaker gegijzeld en er loopt een man met een pistool richting de redactie. Ik heb nog nooit zo hard gereden richting Hilversum als die avond om naar de NOS te gaan.”

Hand in hand, kameraden

Om De Jong alvast wat kennis te laten maken met twee liederen die vaak in De Kuip worden gezongen, had zanger en theatermaker Syb van de Ploeg nog een mooie verrassing voor de nieuwe directeur van Feyenoord in petto.

Vanaf 1 november is Jan de Jong de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord.

Ster advertentie
Ster advertentie