appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
STER Advertentie

Hoe klinkt topsport als je er muziek van maakt?

MFA De Ynset Holwerd
donderdag 12 oktober 2017 | EO | Redactie Twitter

Hoe klinken de hoogtepunten uit de topsport als je ze op muziek zet? En wat zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen topsporters en artiesten? Deze vragen probeert muzikant en theatermaker Syb van der Ploeg te beantwoorden in zijn nieuwe voorstelling SportSound. Hij staat niet in zijn eentje op de planken. Hij heeft grote sporters als Rintje Ritsma, Gerard Nijboer en Hennie Kuiper te gast. Samen met laatstgenoemde is Syb te gast bij Langs de Lijn En Omstreken.

Luister terug: Hoe klinkt topsport als je er muziek van maakt?

Voor de fanatieke duursporter Van der Ploeg was het al een tijdje duidelijk dat sport en muzikale inspiratie van alles met elkaar te maken hebben. "Ik train ongeveer vier keer per week en tijdens het sporten luister is geen muziek. In plaats daarvan schrijf ik mijn teksten. Door het sporten ga ik helderder denken en kan ik teksten of melodieën waar ik thuis niet verder mee kom ineens verder brengen."

Persoonlijkheid

In het uitwerken van de voorstelling merkte Van der Ploeg dat het karakter van sporters en muzikanten op veel punten overeenkomt. "Je ziet bij beide een passie, een heilig vuur dat diep uit jezelf komt en dat hele mooie verhalen kan opleveren. Dat kan een lied zijn maar ook een sportprestatie waar we met zijn allen van genieten."

Een van die verhalen is het verhaal van oud-wielrenner Hennie Kuiper. Toen Syb van der Ploeg hem benaderde voor zijn nieuwe theatershow besloot hij direct om mee te doen, ondanks zijn gebrek aan theaterervaring. "De laatste keer dat ik een toneelstuk heb opgevoerd was op de lagere school. Maar dat geeft niet, want je kunt wel stellen dat het peloton waar ik in fietste ook een soort theater was." In dat peloton liet Kuiper het acteerwerk naar eigen zeggen liever over aan andere renners. "Ik hield meer van die loodzware koersen waarin  alle acteurs er al af waren gewaaid. Op die momenten voelde ik me op mijn best."

Voor dit soort heroïsche ritten van Hennie Kuiper, en over alle successen van de wielrenner, heeft Syb van der Ploeg het nummer ‘Alleen vooruit’ geschreven, een ode aan de carrière van Hennie Kuiper. 

SportSound op de planken

Haaksbergen, Drachten, Enschede, Rotterdam en zo voort. SportSound staat de komende periode kriskras door het land met verschillende sportieve gasten. Syb van der Ploeg heeft voor elke sporter een eigen ode geschreven. De hele speellijst is te vinden op de website van Syb van der Ploeg.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1