Achtergrond

'Nieuw kabinet moet zorgen dat extra geld écht bij leraren terechtkomt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuw kabinet moet zorgen dat extra geld écht bij leraren terechtkomt'

[KRO-NCRV]

Er gaat extra geld naar lerarensalarissen, maar komt dit geld wel in de portemonnee van de meester of juf terecht? In het verleden was dat niet altijd het geval.

Er wordt 270 miljoen euro uitgetrokken voor betere salarissen voor leerkrachten én het nieuwe kabinet maakt een half miljard euro vrij om de werkdruk van docenten te verlichten. Gemiddeld gaat het om een salarisverhoging van drie procent, maar wie zorgt ervoor dat dit op de juiste plek terecht komt?

'Ik kan het niet beloven'

"Ik kan niet beloven dat dat op de goede plek terecht komt. Daarvoor zijn we afhankelijk van een nieuw kabinet", zegt Lodewijk Asscher, nu nog vicepremier van het demissionair kabinet, in Stand.nl. Schoolbesturen beslissen namelijk waar extra geld voor onderwijs terechtkomt; de politiek heeft daar niets over te zeggen. Pas als het in de CAO staat, komt extra geld bij docenten terecht.

Uit het verleden blijkt dat extra geld ook is gegaan naar andere dingen, zoals nieuwe computers, nieuwe vloerbedekking en de verf van de scholen. Dit komt doordat schoolbesturen zelf kunnen bepalen wat ze met het geld doen. Dus hebben veel leerkrachten kunnen fluiten naar een salarisverhoging.

'Een nieuw kabinet moet duidelijke afspraken maken met de schoolbesturen'

"Het kabinet moet de afspraken zó maken, dat ze garanderen dat het bij de leraren terechtkomt", zegt Asscher. "Dat is een hele belangrijke opdracht voor de Minister van Onderwijs. En ik zal er vanuit de tweede kamer op toezien dat het daar terechtkomt."

"In de begroting staat dat het extra geld is voor de arbeidsvoorwaarden van het onderwijs", vult Asscher aan. Hij benadrukt dat er afspraken met de schoolbesturen gemaakt moeten worden, zodat het geld écht bij de docenten terechtkomt.

Geld 'weggegieterd'

Zoals het vroeger ging, zo gaat het niet meer, vertelt Asscher. "Volgens mij was het Balkenende 4, toen kwam er een miljard voor lerarensalarissen vrij. Het geld is toen een beetje weggegieterd."

Asscher kijkt vooruit: "Nu moet je leren van het verleden. En nu er extra geld komt, moeten er afspraken komen dat het in de CAO terechtkomt, bij de leerkracht."

Bekijk hier het hele gesprek met Lodewijk Asscher {videofragment video="33877" caption="" image="315732" }

Ster advertentie
Ster advertentie