Achtergrond

5 tips om duurzamer te eten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips om duurzamer te eten

[KRO-NCRV] Wat kunnen wij als consumenten doen om zo duurzaam mogelijk te leven? Dat onderzochten Nieuwsgieren Marielle Beers en Anne van der Veen voor De Ochtend. Ze kwamen tot vijf (niet-elitaire) tips.

Bij milieuvriendelijk leven denken we vaak meteen aan water- en stroomgebruik minderen, of wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto.

Maar mensen zijn zich minder vaak bewust hoeveel het milieu lijdt onder de boodschappen die we dagelijks in onze mandjes leggen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van palmolie, wat onder andere in pindakaas en knäckebröd zit, ervoor zorgt dat de regenwouden in Indonesië gekapt worden? Of dat één kilo biefstuk kopen even milieubelastend is als een jaar douchen?

Duurzaam = duur?

Is het voor de gemiddelde consument wel mogelijk om duurzaam te leven? Esther Ouwehand, kamerlid van de Partij voor de Dieren, vindt dat de overheid kan en moet bijdragen: "Ze moeten de btw op groenten en fruit afschaffen zodat het voor iedereen betaalbaar wordt. En de producten die milieuvervuilend zijn zwaarder belasten. Ja, het is nu een dure, elitaire hobby, maar dat hoeft niet. We gaan ervoor zorgen dat de overheid er ieder dag aan wordt herinnerd dat het echt nodig is om samen te werken aan duurzaamheid. Het is voor de consument nu te moeilijk."

Toch vindt Ouwehand dat de consument ook een verantwoordelijkheid heeft. “Er zit heel veel troep en onduurzame ingrediënten in het normale supermarktvoedsel”, zei ze in De Ochtend. “Je kunt twee dingen doen: of je doet je ogen dicht en gaat gewoon door met de manier waarop je bent gewend te leven. Of je past jezelf aan. Dat is eventjes praktisch ingewikkeld, maar daarna heb je altijd het gevoel dat je in ieder geval niet bijdraagt aan de ontbossing of het dierenleed.”

5 (niet-elitaire) tips om duurzamer te eten

Daarom hieronder vijf (niet-elitaire) tips die de gemiddelde consument in gedachten kan houden bij het volgende bezoek aan de supermarkt:

1. Kijk goed in je koelkast

In de eerste plaats is het handig om te weten wat je al in huis hebt. Volgens Kirsten Palland van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal verspillen we per persoon ruim veertig kilo voedsel per jaar. “Dat is hartstikke veel!”, zegt ze. “We kunnen onszelf daarin verbeteren door beter op maat te koken, slimmer in te kopen en producten beter te bewaren. Kijk in de koelkast en vraag jezelf af: maak ik dat op tijd op zodat ik het niet hoef weg te gooien?”

2. Liever geen biefstuk

Vooral de productie van vlees heeft een enorm effect op het milieu. Maar voor mensen die per se een stukje vlees willen, valt er alsnog wat te winnen. Als je vlees wil eten, is kip nog de meest milieuvriendelijke optie. Palland: “Je hebt per type vlees nog een groot verschil in Co2 uitstoot. Als je voor een biefstuk gaat is dat voor het milieu de minst vriendelijke keuze. Kip en varkensvlees heeft een kleinere impact. Maar het is natuurlijk nog veel beter om ze in te wisselen met vleesvervangers als bonen, peulvruchten, eieren of noten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Probeer lokaal te eten

Hoe korter de route van productie tot de eettafel, hoe minder Co2 uitstoot. Zacht fruit moet in de winter worden ingevlogen, en is daarom minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld courgettes, die in seizoen zijn. Met de Groente- en fruitkalender van het Milieucentraal kun je eenvoudig achterhalen welke producten je in bepaalde periodes van het jaar beter kan laten liggen.

Maar daar komt nog wat bij kijken. Volgens Martin van Ittersum, hoogleraar plantaardige productie aan de Wageningen Universiteit, is vervoer slechts een klein deel van de totale milieubelasting van de voedselproductie. Zelfs de hoogleraar zegt het: “Het is ontzettend complex voor de consument. Ik denk dat er daarom behoefte is aan een label dat simpel uitlegt wat de neveneffecten en gevolgen van de voedselproductie zijn.” Daarom is de volgende tip belangrijk.

4. Let op de topkeurmerken

Eén duidelijk label is er nog niet, maar er zijn wel keurmerken. Kirsten Palland adviseert te letten op de topkeurmerken: “Daarvan kan je beter producten met twee of drie sterren kiezen.” Na een onderzoek van het Milieucentraal van alle voedselkeurmerken en logo's met een duurzaamheidsclaim, staken er elf keurmerken boven de rest uit. Ook heeft het Milieucentraal voor Android en iOS een Keurmerkenwijzer-app gemaakt.

De elf topkeurmerken (Bron: Milieucentraal)

5. Eet minder

Tenslotte had hoogleraar Van Ittersum nog een voor de hand liggende tip. Als je vreest dat de producten die je eet milieubelastend zijn, eet er dan gewoon minder van. “Het kan nooit kwaad om ietsje te minder, en dan heb ik het ook over vlees", aldus de hoogleraar. "Je kunt stil staan bij hoe veel je eet en vooral minder weg te gooien. Ik zou het niet voor iedereen adviseren, dat moet voor zichzelf bepalen. Maar van sommige dingen kan het beslist minder en voor sommige mensen ook. Want we eten heel veel.”

Beluister de weekserie van Marielle Beers en Anne van der Veen hier terug:

De Nieuwsgieren: hoe kun je de wereld redden als consument?

De Nieuwsgieren

De Nieuwsgieren

De Nieuwsgieren

De Nieuwsgieren over duurzaam eten

Ster advertentie
Ster advertentie